Ζημίες άνω των 4,5 δισ. μετρούν οι ξένοι θεσμικοί στην Ελλάδα

Ζημίες άνω των 4,5 δισ. μετρούν οι ξένοι θεσμικοί στην Ελλάδα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ καταγράφουν αθροιστικά στην Ελλάδα δεκάδες μεγάλοι ξένοι επενδυτές από τις υποαξίες που εγγράφουν οι συμμετοχές τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για σοβαρούς θεσμικούς, που πίστεψαν και στήριξαν την ελληνική προσπάθεια και τώρα βλέπουν τις τοποθετήσεις τους αυτές να εξανεμίζονται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών αυτών -που δεν είναι μόνον λογιστικές καθώς έχουν ήδη ρευστοποιηθεί κάποιες θέσεις- προέρχεται από την πτώση της αξίας των ποσοστών που οι ξένοι ελέγχουν στις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της αγοράς, που συνομιλούν με το εξωτερικό καθημερινά, ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως η BlackRock, η WL Ross & Co., η Fidelity Investments, η Templeton, η Paulson & Co, η Capital Group of Companies, η Fairfax Financial Holdings, η Wellington Management Company και πολλά άλλα μικρότερα funds έχουν επενδύσει περί το 90% των 8,2 δισ. που τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των ανακεφαλαιοποιήσεών τους. Από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έως σήμερα έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 50%, που μεταφράζονται σε υποαξίες ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Στα 3,4 δισ. αυτά πρέπει να προστεθούν και αλλά 1,2 δισ. ζημιών, περίπου, που προκύπτουν από τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζικών και επιχειρηματικών ομολόγων που εκδόθηκαν το προηγούμενο 18μηνο και η συνολική ονομαστική αξία των οποίων είναι της τάξης των 4,5 δισ. δολαρίων.

Στις απώλειες αυτές δεν περιλαμβάνονται, βέβαια, οι ζημίες που καταγράφουν ξένοι επενδυτές όπως η GreyLock Capital ή η Third Point από τη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα. Ειδικά αυτές των τριετών και πενταετών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν λιγότερο από ένα χρόνο πριν κατά την, τότε, επανάκαμψη της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το καλοκαίρι του 2012, κατά τον οποίο σημειώθηκαν καθαρές εκροές κεφαλαίων από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί, όπως η Capital και όχι μόνον, άρχισαν να πωλούν τμήματα των συμμετοχών τους. Την ίδια ώρα, αγοραστές εμφανίζονται με μικρότερα καιροσκοπικά και επιθετικά hedge funds, που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ευρύτατες διακυμάνσεις που καταγράφει η ελληνική αγορά αξιών ανάλογα με τη ροή της διεθνούς ειδησεογραφίας για την Ελλάδα. «Αυτοί οι επενδυτές είναι σχεδόν σταθερά πωλητές στις ανόδους και αγοραστές στις πτώσεις» εξηγεί τραπεζική πηγή, προσθέτοντας πως «το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό μεταξύ των ποιοτικότερων κεφαλαίων για τη χώρα έχει καταρρακωθεί» και «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να πειστούν άνθρωποι που έχασαν εδώ περιουσίες, ποντάροντας στην ανάκαμψη, να ξαναεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους».

Δεν καταγράφουν, πάντως, όλες οι θέσεις των ξένων απώλειες. Ως παραδείγματα αναφέρονται περιπτώσεις όπως οι θετικές αποτιμήσεις επενδύσεων της Fairfax Financial του Prem Watsa στην Grivalia Properties και στην Μυτιληναίος ή της Fosun στα Folli Follie αλλά και άλλων στην Aegean Airlines. Ομως, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη Wall και το City του Λονδίνου για την Ελλάδα είναι, το τελευταίο διάστημα, αποκαρδιωτική.

Την ψυχραιμία των ξένων επενδυτών με έκθεση στην Ελλάδα δεν βοηθούν καθόλου και οι υψηλού προφίλ ζημίες που ανακοινώνονται από funds όπως το Eaglevale Partners LP, συμφερόντων του γαμπρού του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι. Οι απώλειες του επιμέρους fund της Eaglevale που επικεντρώνεται στην Ελλάδα έφθασαν το 48% στη χρήση που έκλεισε στα τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή