Η MINT αποτελεί τη νέα ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών

Η MINT αποτελεί τη νέα ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται στο τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου. Ενισχύεται ξανά ο ρόλος των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) ανακάμπτουν, αναδεικνύονται νέες (ΜΙΝΤ/Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία). Tα σχετικά αναφέρει σε τελευταία της έκθεση η HSBC. Οι ισχυρές οικονομίες αναμένεται να συντηρήσουν τον μηχανισμό του εμπορίου έως το 2016, ενώ παράλληλα μία δέσμη διμερών ή πολυμερών συμφωνιών για απορρύθμιση των συναλλαγών εκτιμάται πως θα επιταχύνει την ανάπτυξη του εμπορίου πιθανώς σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα προ κρίσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως την περίοδο 2012-2014 το διεθνές εμπόριο εμφάνισε ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% και μέχρι το 2017 αναμένεται πως θα έχει εκρηκτικό ρυθμό της τάξεως του 8% σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το 9% πριν από την κρίση. Ωστόσο, η ολοκλήρωση νέων συμφωνιών, όπως η ΤΡΡ για τα κράτη του Ειρηνικού, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων Ευρώπης και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και η Eνιαία Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία (RCEP), θα συνδράμει σημαντικά στην τόνωση του εμπορίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κλάδου εμπορικής τραπεζικής της HSBC, Σάιμον Κούπερ, τόνισε ότι «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μια ολοένα πιο δυναμική αμερικανική οικονομία, με την αρωγή της ανάκαμψης σε Ευρώπη και Ιαπωνία, είναι πιθανόν να προσφέρουν τις καλύτερες διασυνοριακές ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες». Επιπροσθέτως, ο κ. Κούπερ αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο των δημογραφικών τάσεων. «Οι συναλλαγές μεταξύ Νότου – Νότου θα ενισχυθούν αναμφίβολα εξαιτίας δημογραφικών παραγόντων, οπότε οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφοροποιημένη στρατηγική ευρέος φάσματος για ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές. Οι δε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, εάν επικυρωθούν, θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, τον οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να ποσοτικοποιήσει, αλλά θα προσφέρει πολλούς λόγους στις εταιρείες να αισιοδοξούν».

Είκοσι πέντε

Στην καθιερωμένη έκθεση Trade Forecast της HSBC μελετήθηκαν 25 οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ισχυρότερη επέκταση εμπορικών συναλλαγών θα εντοπισθεί στην Ινδία και στο Βιετνάμ. Η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών, που θα εξάγονται από αυτές τις χώρες, ίσως αυξηθεί κατά μέσον όρο άνω του 10% σε ετήσια βάση από το 2015 έως το 2030. Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αφενός με άλλες αναδυόμενες αφετέρου, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα τεθούν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του εμπορίου, κατά την HSBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση του διεθνούς οίκου νομικών υπηρεσιών ΗFW, που επισημαίνει ότι σήμερα στο πεδίο της διεθνούς οικονομίας διαπιστώνεται κάποια επιβράδυνση στους ρυθμούς των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επιτάχυνση των ΜΙΝΤ (Τουρκία, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία). Και αυτό αποτυπώνεται και στη συμβολή τους στο διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έως το 2050 το ΑΕΠ της Ινδονησίας θα είναι επταπλάσιο εκείνου του 2012 και της Νιγηρίας σχεδόν δεκαεννεαπλάσιο. Τα προσεχή χρόνια, όπως επισημαίνεται, τέλος, στην έκθεση, οι συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των αναδυομένων οικονομιών (το εμπόριο Νότου – Νότου) θα υπερσκελίσει κατά πολύ την αύξηση στις συναλλαγές μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, μετασχηματίζοντας άρδην τις διαδρομές του διεθνούς εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή