Η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν δεν θα ευνοήσει μόνο την Τεχεράνη

Η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν δεν θα ευνοήσει μόνο την Τεχεράνη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευεργετικό αντίκτυπο για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την οικονομία του Ιράν θα έχει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επικείμενη άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει κατά της Τεχεράνης ΗΠΑ και Ε.Ε. Τα οφέλη αναμένεται να προέλθουν από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο έδαφος του Ιράν, τα τέταρτα στον κόσμο σε πετρέλαιο και τα δεύτερα στον κόσμο σε φυσικό αέριο, αλλά και χάρη στο σημαντικό μέγεθος της οικονομίας του που αντιπροσωπεύει το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε σχετική έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι τιμές του πετρελαίου θα είναι ο κύριος δίαυλος μέσω του οποίου θα μεταβιβαστούν στην παγκόσμια οικονομία οι ευεργετικές επιπτώσεις από την άρση των κυρώσεων.

Παράλληλα, όμως, προεξοφλεί όφελος για την παγκόσμια οικονομία από την αύξηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και τον υπόλοιπο κόσμο ενώ για την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία καίριας σημασίας θα είναι το ξεπάγωμα περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό και η επανασύνδεση των ιρανικών τραπεζών με το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Τα οφέλη για την παγκόσμια οικονομικά δεν θα προέλθουν, άλλωστε, μόνον από το πετρέλαιο. Το ΔΝΤ εκτιμά πως θα αυξηθούν οι εισαγωγές του Ιράν κατά 50% μέσα στην επόμενη πενταετία από τα 75 δισ. δολάρια φέτος στα 115 δισ. δολάρια το 2020. Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι είναι επί του παρόντος δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για οφέλη στην παγκόσμια οικονομία καθώς αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αρθούν οι κυρώσεις και πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Τεχεράνη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Υπολογίζει, πάντως, ότι μεσοπρόθεσμα η άρση των κυρώσεων θα ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,25%.

Οπως επισημαίνει, η άρση των κυρώσεων θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνεπάγεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά σχεδόν 1,5% μέχρι το 2020. Αναπόφευκτα κάτι τέτοιο συνεπάγεται περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» την οποία το Ταμείο υπολογίζει από 5% ώς 10% μεσοπρόθεσμα. Η παραγωγή και οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί δραστικά μετά την επιβολή του δεύτερου κύματος αυστηρότερων κυρώσεων την περίοδο 2010-2013. Το περασμένο έτος οι εξαγωγές του σε «μαύρο χρυσό» ήσαν μόλις στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το 2011 πριν από τον δεύτερο γύρο κυρώσεων ανέρχονταν σε 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής του συνεπάγεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά σχεδόν 1,5% μέχρι το 2020 με συνεπακόλουθη την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου είναι, άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος της Τεχεράνης τον οποίο επανέλαβε ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας. Εξαιτίας των κυρώσεων, η παραγωγή ιρανικού πετρελαίου έχει περιορισθεί σε περίπου 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η Τεχεράνη σχεδιάζει να την αυξήσει άμεσα κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα με στόχο να την επαναφέρει στα προ των κυρώσεων επίπεδα των 3,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε επτά μήνες, χωρίς να περιμένει καν τη σχετική έγκριση των εταίρων της στον ΟΠΕΚ. Ο επόμενος στόχος της είναι, άλλωστε, να φτάσει την παραγωγή της στα 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μία πενταετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή