Σε τρίτες αγορές στρέφονται μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές

Σε τρίτες αγορές στρέφονται μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακήρυξαν την 23η Ιουνίου 2016 ως «Ημέρα Ανεξαρτησίας» της Βρετανίας έναντι της Ε.Ε. Πιθανώς δεν είχαν στον νου τους πως η χώρα κινδυνεύει να «απελευθερωθεί» από πάμπολλους επιχειρηματικούς κολοσσούς διαφόρων κλάδων, οι οποίοι αιμοδοτούν την οικονομία αλλά μπροστά στην αβεβαιότητα που δημιουργεί το Brexit ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες αγορές, ενώ εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα σχεδιάζουν απολύσεις και μειώνουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες λόγω της ρευστής κατάστασης. Ο βρετανικός και πολυεθνικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Vodafone, όπως και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Times και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του BBC, ανάλογες σκέψεις κάνουν και δεκάδες άλλες πολυεθνικές, εφόσον η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. τούς αποκόπτει από την ενιαία αγορά.

«Η ιδιότητα του κράτους-μέλους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Vodafone, χάρη στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών», ανέφερε η εταιρεία. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες άσκησης πολιτικής μας στις Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλίσουμε πως στην Ε.Ε. θα έχουμε ουσιαστική εκπροσώπηση».

Σημειωτέον πως η Vodafone, μία από μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία και στον κόσμο, αντλεί το 55% των κερδών της από την Ε.Ε. και το 11% από τη Βρετανία – εκεί απασχολεί 13.000 άτομα και 108.000 διεθνώς, ενώ τα εταιρικά της αποτελέσματα θα εκφράζονται πλέον σε ευρώ αντί στερλινών. Μία ακόμη βρετανική επιχείρηση διεθνούς βεληνεκούς, o πολυσχιδής όμιλος Virgin Group, υπέστη τον δυσμενή αντίκτυπο του Βrexit. Ο ιδρυτής της Ρίτσαρντ Μπράνσον αποκάλυψε πως ακύρωσε πολύ μεγάλη συμφωνία με Κινέζους επενδυτές, η οποία θα δημιουργούσε 3.000 θέσεις εργασίας. «Η Βρετανία τείνει προς την οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε. Ο Μάρτιν Σόρελ, επικεφαλής της WPP, της μεγαλύτερης διαφημιστικής παγκοσμίως με έδρα τη Βρετανία, διευκρίνισε πως η καθημερινότητα της εταιρείας θα μείνει ανεπηρέαστη. Ωστόσο, «οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα είναι σοβαρές βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα προβλέπεται μακρά, ενώ οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα απαιτήσουν πολλά χρόνια να συναφθούν με την Ε.Ε.».

Διεθνείς εταιρείες και όμιλοι στην παροχή χρηματοπιστωτικών, φοροτεχνικών, συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών με έδρα τη Βρετανία, οι οποίες απασχολούν δικηγόρους, λογιστές, συμβούλους, τραπεζίτες, υπευθύνους δημοσίων σχέσεων και στελέχη υψηλής τεχνολογίας και μηχανικούς πληροφορικής, καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Πολλοί από τους ανωτέρω επαγγελματίες έχουν επισημάνει ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν του Brexit, εάν η Βρετανία διαπραγματευθεί πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς. Αλλωστε, «στην παροχή υπηρεσιών οι δασμοί είναι σχετικοί, δεδομένου πως τα εμπόδια στις εξαγωγές τους έχουν να κάνουν με το κανονιστικό πλαίσιο», παρατηρεί ο συνδιευθυντής του ιδρύματος Open Europe Στέφεν Μπουθ. Τα τελευταία 20 χρόνια η Ε.Ε. ψήφισε οδηγίες για την περιστολή των εμποδίων αυτών, ενώ η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων τούς δίνει τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν έργα παντού στις χώρες-μέλη. Τέλος, το σημαντικότερο για τον κλάδο και τις επιπτώσεις του Brexit σε αυτόν είναι ότι –υπό το ευνοϊκό καθεστώς της Ε.Ε.– συνεισφέρει τα μέγιστα στη βρετανική οικονομία, καλύπτοντας το 13% του συνολικού της ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή