ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενθουσιασμό και έντονη ανησυχία προκαλεί το αμφιλεγόμενο bitcoin

s14_0312bitcoin
bitcopinnn

Την τελευταία εβδομάδα, το ψηφιακό νόμισμα bitcoin σημείωσε ιλιγγιώδη άνοδο. Την Τετάρτη ξεπέρασε τις 10.000 δολάρια, για να ακολουθήσει η μεγάλη πτώση του στις 9.000 δολάρια την Πέμπτη. Ανέκαμψε στις 9.400 δολάρια και ενισχύθηκε περαιτέρω στις 9.612 δολάρια την Παρασκευή. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο το bitcoin έχασε πάνω από το 20% της αξίας του. Για πολύ λίγο έφτασε τις 11.434 δολάρια, το οποίο παραμένει μέχρι στιγμής το υψηλότερο ρεκόρ του.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, οι διακυμάνσεις οφείλονται στο ότι υπήρξε έντονο και όψιμο ενδιαφέρον για το ψηφιακό άυλο νόμισμα, η αξία του οποίου μόνο μέσα στον Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 55%. Οσοι είχαν επενδύσει σε αυτό έσπευσαν να ρευστοποιήσουν όταν η τιμή του ήταν στα ύψη. «Η αστάθεια στην εν λόγω αγορά είναι γεγονός και σε αυτή οφείλονται ανοδικές και σε καθοδικές κινήσεις του νομίσματος», παρατηρεί ο Τσαρλς Χάιτερ, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας συναλλαγών CryptoCompare.com.

Το bitcoin είναι ένα νέο και αμφιλεγόμενο επενδυτικό προϊόν. Δημιουργήθηκε το 2009, χρησιμοποιεί την κρυπτογράφηση και τη βάση δεδομένων blockchain. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορες και ανώνυμες μεταφορές κεφαλαίων, εκτός του συμβατικού κεντρικού συστήματος πληρωμών, που τελεί υπό τον έλεγχο των τραπεζών. Γι’ αυτό το αμφιλεγόμενο επενδυτικό προϊόν έχουν διατυπωθεί αρνητικές κρίσεις, αφενός επειδή συνδέθηκε με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα και αφετέρου επειδή έχει αποδειχθεί ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. Από το 2011 έως το 2014, χάκερ υπέκλεψαν κωδικούς και περισσότερα από 500.000 bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών Mt. Cox, η οποία χρεοκόπησε.

Εν τω μεταξύ, προ διμήνου, όπως έγραψε η «Κ», εντοπίστηκε στη χώρα μας ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο αποκαλούμενος Μr Bitcoin. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο κ. Βίνικ μαζί με άλλους διαχειριζόταν λογαριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα BTC-e, στους οποίους φέρεται ότι κατέληξαν 300.000 bitcoin από τα κλαπέντα της πλατφόρμας Mt. Cox. Συν τοις άλλοις, το bitcoin είχε δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα λόγω της υπόθεσης Bitfinex. Πρόκειται για πλατφόρμα συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ, απ’ όπου οι χάκερ έκλεψαν bitcoin αξίας 65 εκατ. δολαρίων.

Εκτίναξη

Από τις αρχές του 2017, η αξία του bitcoin έναντι του δολαρίου έχει αυξηθεί έως 1.100%. Η θεαματική άνοδος των τελευταίων ημερών φανερώνει ότι η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, όπως και ο αριθμός των χρηστών του ψηφιακού άυλου νομίσματος. Οι παράγοντες που πυροδότησαν την εκτίναξη της τιμής του είναι, πρώτον, ότι αρχίζει με αργούς ρυθμούς να γίνεται αποδεκτό από τους παραδοσιακούς επενδυτικούς κύκλους και, δεύτερον, ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι θέλουν με ολοένα και μεγαλύτερη ζέση να μάθουν τι είναι το bitcoin. Το Reuters αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά οι αναζητήσεις στο Google για το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασαν τις αναζητήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ των ισχυρών διεθνών αγορών που ενδιαφέρονται να εντάξουν το bitcoin στις συναλλαγές τους συγκαταλέγονται η Nasdaq, η CBOE Holdings και η CME Group. Οι παραπάνω έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν, μεταξύ των προϊόντων που δίνουν προς διαπραγμάτευση, να προσφέρουν και προθεσμιακά συμβόλαια σε bitcoin. Θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν ότι θα προσθέσουν το bitcoin στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο. Πριν από λίγο καιρό, ο Λόιντ Μπλανκφάιν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, είπε ότι αντιμετωπίζει το bitcoin με θετικό πνεύμα. Τόνισε ότι η Goldman Sachs διερευνά τις δυνατότητες συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα.

Οι χρήστες του άυλου ψηφιακού νομίσματος πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν παράλληλα με την άνοδο της τιμής του. Σύμφωνα, με την Blockchain.info, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα στον κόσμο, μόνο την Τρίτη προστέθηκαν 100.000 νέοι χρήστες bitcoin.