Η επέκταση της σύμβασης του ΔΑΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα

Η επέκταση της σύμβασης του ΔΑΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών, που θα οδηγήσει σε πρόωρη διάλυση της Βουλής, φοβάται η διοίκηση του ΔΑΑ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε κύρωση της νέας και αναθεωρημένης συμφωνίας για την 20ετή επέκταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αεροδρομίου των Σπάτων από τη νέα Βουλή, κάτι που η διοίκηση του ΔΑΑ απεύχεται. Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης βρίσκεται ante portas τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι συζητήσεις της χρονολογούνται από το 2012.

Η αιτία για τις τελευταίες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της εντοπίζεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τελευταίος, έχοντας υπογράψει την αρχική συμφωνία συνολικού ύψους 600 εκατ., τώρα εμφανίζεται διστακτικός να φέρει τη νέα συμφωνία ύψους 1,38 δισ. ευρώ προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παρούσα συμφωνία έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση του ΔΑΑ μέσω επιστολής ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της νέας σύμβασης στη Βουλή. Η επιστολή υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη. Ο τελευταίος, εκτός του ότι καθυστερεί η κύρωση της συμφωνίας, θέτει θέμα αυξημένου τιμήματος που προκαλείται από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, κάθε μέρα που περνάει από 1ης Ιανουαρίου 2019 το τίμημα επιβαρύνεται με 330.000 ευρώ και για τον λόγο αυτό ζητεί να ενημερώσει τους εταίρους του ΔΑΑ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Πηγές προσκείμενες στο ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χθες ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του τιμήματος και ότι η νέα σύμβαση μπορεί να υπογραφεί μέχρι 30 Απριλίου 2019 χωρίς μεταβολή του τιμήματος. Υπό εξαιρετικές συνθήκες, η σύμβαση μπορεί να υπογραφεί και αργότερα από το συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς επαύξηση του τιμήματος.

Η κύρωση στη Βουλή

Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα απαιτηθεί όλο αυτό το διάστημα και ότι είναι θέμα κάποιων ημερών για να κινηθεί η διαδικασία κύρωσης της νέας σύμβασης. Τέλος, σημείωναν ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει την εξουσιοδότηση των μελών του ΚΥΣΟΙΠ προτού φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. «Η διαδικασία αυτή προβλέπεται για όλες τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε πηγή κοντά στη διαδικασία.

Από την πλευρά, πάντως, της Βουλής φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με την κύρωση της σύμβασης. Και καθώς συνεχίζονται οι «ασκήσεις ισορροπίας» στον κυβερνητικό συνασπισμό, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν μήπως τυχόν κατάρρευσή του συμπαρασύρει και την αναθεώρηση της σύμβασης, για την οποία έχει ξοδευθεί τεράστιο κεφάλαιο σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή