ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον τουρισμό

toyristes
tourismosathina

Δυσοίωνες είναι οι πρώτες ενδείξεις για το πλήθος των ξένων τουριστών που αναμένονται κατά τη φετινή χρονιά στηρίζοντας τις εκτιμήσεις εκείνων που περιμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα στάσιμο σε σχέση με το 2018 έτος και, στη χειρότερη, μια διόρθωση των μεγεθών τόσο του πλήθους των επισκεπτών (33 εκατομμύρια πέρυσι) όσο και πολύ περισσότερο των εσόδων (της τάξης των 16 δισ. πέρυσι) από τον τουρισμό.

Αν και ασφαλώς είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το 2019, τα προσωρινά στοιχεία για τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών προς τα ελληνικά αεροδρόμια εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ήταν θετικά σε σχέση με το 2017. Δηλαδή οι εταιρείες που έρχονται στην Ελλάδα περιμένουν και προσαρμόζονται αναλόγως για να φέρουν λιγότερο κόσμο φέτος από ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, πηγές που παρακολουθούν διαχρονικά τη σειρά αυτών των μεγεθών, σημειώνουν στην «Κ» πως είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ο προγραμματισμός των θέσεων των αεροπορικών βαίνει μειούμενος και όχι αυξανόμενος. Και αυτά παρά το γεγονός πως η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο στα αεροδρόμια της χώρας συνέχισε να ανεβαίνει με ρυθμούς της τάξης του 10%. Οι πληροφορίες αποδίδουν την άνοδο που σημειώθηκε κατά τον Ιανουάριο στην ανεξάρτητη δυναμική που έχει αποκτήσει η Αθήνα ως αυτοτελής προορισμός city break, στην κανονική λειτουργία του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης –στο οποίο πέρυσι την ίδια περίοδο πραγματοποιούνταν έργα και η κίνηση είχε περιοριστεί– αλλά και στο γενικότερο momentum των τελευταίων ετών στον ελληνικό τουρισμό. Ετσι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιανουάριο η συνολική επιβατική κίνηση, εγχώρια και διεθνής, αυξήθηκε κατά 11,5% περίπου, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά 8,5%.

Ομως ο συρρικνωμένος σε σχέση με πέρυσι αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για φέτος σημαίνει πως κατά την καλοκαιρινή σεζόν τα πράγματα θα αλλάξουν. «Αυτό είναι υπό μία έννοια αναμενόμενο μετά τα ρεκόρ αφίξεων που σημειώθηκαν πέρυσι, αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις βασικές αγοράς από όπου αντλεί τουρισμό η χώρα, όπως η Γερμανία και η Βρετανία», εξηγεί στην «Κ» πηγή με πρόσβαση στα στοιχεία του προγραμματισμού θέσεων.

Βέβαια, σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός, που εξαρτάται από δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παραμέτρους των διεθνών αγορών, εκεί από όπου έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα το πώς τελικά θα κινηθεί η χρονιά. Η ανάκαμψη ανταγωνιστικών αγορών στην περιφέρεια (Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία), όμως, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την Ελλάδα και κυρίως η διεθνής επιβράδυνση των οικονομιών και επιμέρους ζητήματα όπως η αβεβαιότητα του Brexit, αν μη τι άλλο, δεν συνάδουν με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.