Καμπανάκι κινδύνου από τους φορείς του τουρισμού

Καμπανάκι κινδύνου από τους φορείς του τουρισμού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα για αναβάθμιση του επιπέδου της συνολικής τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της εθνικής πολιτικής για τον κλάδο σε ένα πλαίσιο σεβασμού της αειφορίας έδωσαν από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κορυφαίοι συντελεστές του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, προτάσσεται η ανάδειξη της χώρας σε προορισμό β΄ κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημείωσε πως, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, υπήρξε πολύ μεγάλη άνοδος του τουρισμού στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προορισμοί που λειτουργούν πάνω από τις δυνατότητές τους. Βασική πρόκληση, υπογράμμισε, είναι η χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν. Επιπλέον, εξήγησε πως πάνω από 67% των τουριστών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τοπικά προϊόντα, που σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες τάσεις και ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες. Για να εξυπηρετηθεί όμως η αειφορία, προέταξε επίσης την ανάγκη να καταφέρει η χώρα να μοιράσει τους πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως σε πολλούς προορισμούς ολόκληρο τον χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Aegean Airlines και διευθύνων σύμβουλος της Autohellas Ευτύχης Βασιλάκης επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από την επιτυχημένη πορεία του κλάδου. Στόχος, σημείωσε, πρέπει να είναι να μειωθεί το κόστος, να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να υπάρξει διάχυση του τουρισμού σε πολλά σημεία της χώρας. Βασική πρόκληση, σύμφωνα με τον Ευ. Βασιλάκη, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη της αγοράς β΄ κατοικίας και την ποιοτική εκμετάλλευση των νέων ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου SANI και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τόνισε ότι, παρά την αλματώδη αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση παραμένει σχεδόν σταθερό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως δεν βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ανέφερε δε πως η μείωση της φορολογίας, η μείωση του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα, αλλά και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «Φλόριντα της Ευρώπης» και να επενδύσει στην αγορά β΄ κατοικίας προσελκύοντας εύπορους Ευρωπαίους.

Ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤEMES S.A., που μεταξύ άλλων ελέγχει το Hilton και το Costa Navarino, τόνισε πως η αύξηση του τουρισμού αποτελεί ευχάριστο πονοκέφαλο που ωθεί την τουριστική βιομηχανία να γίνει καλύτερη και να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων. Κάλεσε δε όλους τους εμπλεκομένους να γίνουν πιο λειτουργικοί, να δοθεί έμφαση στην αγορά β΄ κατοικίας, να θεσμοθετηθεί το νέο χωροταξικό και να εκμεταλλευθούμε με βιώσιμους όρους την τεράστια ακτογραμμή μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Astir Palace Vouliagmenis Στέλιος Κουτσιβίτης ανέφερε πως δεν έχει σημασία μόνο να έχουμε «έναν εξαιρετικό προορισμό, αλλά χρειάζεται να πείσουμε και άλλους επενδυτές να έρθουν στην πατρίδα μας».

O επικεφαλής Regional Development & Tourism Division του ΟΟΣΑ Αλέν Ντιπεϊρά επεσήμανε πως η αειφορία θα παραμείνει στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και για αυτό απαιτείται συνεχής και καλή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου η τουριστική βιομηχανία να προσαρμοστεί απέναντι στις νέες προκλήσεις. «Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να αγκαλιάσει την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να καταφέρει να κάνει πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν και να παρέχει πιο ποιοτικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Κοντομέρκος, διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Gaming Entertainment που ενδιαφέρεται για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό σημείωσε πως «η Αθήνα μπορεί να γίνει το κέντρο του κόσμου. Μέσα σε δύο ώρες μπορείς να πας σε 19 χώρες. Η Αθήνα βρίσκεται στη τέλεια θέση για να έχεις τουρισμό από παντού». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν εμβληματικό προορισμό που θα αναπτύξει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας», κατέληξε.