Μέχρι και σε 100 δόσεις η εξόφληση οφειλών προς δήμους

Μέχρι και σε 100 δόσεις η εξόφληση οφειλών προς δήμους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών προς τους δήμους και προς τα νομικά τους πρόσωπα, οι οποίες σημειωτέον αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις αφορούν οφειλές που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους αλλά και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν, και δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών μέχρι και σε εκατό δόσεις.

Στόχος των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η εισροή χρημάτων στα ταμεία των δήμων, αλλά και η παροχή κινήτρων σε οφειλέτες που επιθυμούν να «κλείσουν τις εκκρεμότητές τους».

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι ανάλογη με τον αριθμό των δόσεων και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να επιλέξει τον αριθμό που επιθυμεί, ανεξαρτήτως του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα, αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, ισχύει απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις, αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις, ισχύει απαλλαγή 80% από τις προσαυξήσεις, αν εξοφληθούν σε 25-48 δόσεις, ισχύει απαλλαγή κατά 70%, αν εξοφληθούν σε 49-72 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει το 60%, αν εξοφληθούν σε 73-100 δόσεις, ισχύει απαλλαγή από τις προσαυξήσεις κατά 50%.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιφέρει αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 5%. Σε περίπτωση που η οφειλή δεν εξοφλείται εφάπαξ, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση, αλλιώς η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οσο για τις επόμενες δόσεις, αυτές καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς ειδοποίηση του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, οφειλές που είναι σε ρύθμιση, καθώς και οφειλές που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων ή ενώπιον της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Οσοι επιθυμούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ισχύ των διατάξεων για να υποβάλουν αίτηση, ενώ στις ίδιες ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις αναστέλλονται άμεσα τυχόν αναγκαστικά μέτρα που είχαν ξεκινήσει εις βάρος των οφειλετών, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε πρόσωπα που έχουν συνυπαιτιότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή