ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές ξεκινάει η πληρωμή φόρων ύψους 14 δισ.

Μετά τις εκλογές ξεκινάει η πληρωμή φόρων ύψους 14 δισ.

Ιδιαίτερα τσουχτερό θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τους φορολογουμένους, οι οποίοι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων εντός του καλοκαιριού. Το ζητούμενο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά και για τη νέα κυβέρνηση, είναι εάν τα 14 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα καταλήξουν στα ταμεία του Δημοσίου ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλο τμήμα των υποχρεώσεων καταλήγει στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία τροφοδοτείται ετησίως με απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, κάτι που ωστόσο δεν αλλάζει την ημερομηνία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, που είναι η 31η Ιουλίου. Με βάση τον προϋπολογισμό, το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν στο ελληνικό Δημόσιο τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 14  δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.793.322 φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί 2.476.548 εκκαθαριστικά σημειώματα, εκ των οποίων τα 656.565 είναι χρεωστικά, τα 282.950 πιστωτικά και για τα υπόλοιπα 1.537.033 δεν προκύπτει επιπλέον φόρος.

• ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

• Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ.

• Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.