ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση δαπανών 2 δισ. σχεδιάζει η Ν.Δ.

computerbest
jpg

Τη μείωση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ στην τετραετία προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ. το οποίο θα χρηματοδοτήσει τμήμα των ελαφρύνσεων στη φορολογία. Μάλιστα από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Οπως τονίζει στέλεχος της Ν.Δ., η πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών θα συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους εξής τομείς:

• 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 12%. Σήμερα, οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται σε 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθούν στο 1,3 δισ. ευρώ.

• 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΟΣΑ).

• 140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

• 140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

• 100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις. Η πρόταση της Ν.Δ.  βρίσκει αντίθετους τους αγρότες. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης (όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Agricola της «Καθημερινής») σχεδιάζει τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή 9%-10% για όλους τους αγρότες που συνεργάζονται με συνεταιρισμούς για το σύνολο των εισοδημάτων τους.

• 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την εθνική στρατηγική για το φάρμακο.

• 20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

• 75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατ. ευρώ στην τετραετία από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την υγεία και την παιδεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη, εφόσον η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις, εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στα σχολεία ειδικής αγωγής, αλλά και 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα ενταχθούν στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές και στους δρόμους.

• 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

• 150 εκατ. ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.