Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιχειρηματικές προσδοκίες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο του 2019, επηρεασμένος θετικά από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Οι προσδοκίες είναι βελτιωμένες και στους τέσσερις μεγάλους επιχειρηματικούς κλάδους που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Θετικά είναι τα μηνύματα και από τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση (γνωστός ως δείκτης PMI), με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η βιομηχανία και η ελληνική οικονομία μπορούν να βρεθούν σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 105,3 μονάδες, από τις 101 μονάδες τον Ιούνιο. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2008 με βάση τα διορθωμένα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Αν και το ίδιο το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η καταγραφή θετικών προσδοκιών σε επιχειρήσεις και πολίτες παρατηρείται συστηματικά σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, επισημαίνει ότι η έρευνα καταγράφει περισσότερο τους ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Οι επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν ως εξής τον Ιούλιο του 2019:

• Στη βιομηχανία ενισχύθηκε οριακά τον Ιούλιο στις 104,4 (από 104,2 μονάδες τον Ιούνιο), επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018 (105,9 μονάδες). Στα αρνητικά καταγράφονται οι πτωτικές τάσεις στις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και στις προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, στοιχείο που σχετίζεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

• Στις κατασκευές ενισχύθηκε τον Ιούλιο στις 58 μονάδες (από 54,6 τον Ιούνιο), επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (56,9 μονάδες).

• Στο λιανικό εμπόριο ανέκαμψε εκ νέου τον Ιούλιο, κινούμενος στις 104,9 μονάδες (από 103,2 μονάδες τον Ιούνιο), ελαφρώς χαμηλότερα όμως από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (105,8).

• Στις υπηρεσίες κινήθηκε έντονα ανοδικά τον Ιούλιο, στις 108 μονάδες (από 98,1 μονάδες τον Ιούνιο) και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την επίδοση του περυσινού Ιουλίου (99,7 μονάδες).

Η κυβερνητική αλλαγή σε συνδυασμό με τα μέτρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων θεωρείται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις -20,2 μονάδες από τις -27,8 μονάδες τον Ιούνιο του 2019 και στις -46,5 μονάδες ένα χρόνο πριν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο συγκεκριμένοι επιμέρους δείκτες: Καταρχάς, ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο ενισχύθηκε έντονα τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 0,1 μονάδες (-18,3 μονάδες τον Ιούνιο). Την ίδια ώρα, ωστόσο, μειώνεται η πρόθεση των καταναλωτών για μείζονες αγορές το προσεχές δωδεκάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Ιούλιο του 2019 στις -36,2 μονάδες, από -41,2 μονάδες τον Ιούνιο.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τον δείκτη PMI στη μεταποίηση, τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit. Τον Ιούλιο του 2019 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες, από τις 52,4 μονάδες τον Ιούνιο του 2019, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών. Η νέα άνοδος του δείκτη στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. «Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν στον μεταποιητικό τομέα παγκοσμίως, ο οποίος αντιμετώπισε επιβράδυνση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες.

Αν οι Ελληνες παραγωγοί παραμείνουν ανεπηρέαστοι από αυτή την υποτονική εικόνα και οι τρέχουσες τάσεις σχετικά με τις πωλήσεις συνεχιστούν, θα μπορούσαν να απολαύσουν σταθερή ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», επισήμανε ο Ντέιβιντ Οουεν, οικονομολόγος στην IHS Markit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή