Θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της ΔΕΗ

Θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της ΔΕΗ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη συζήτηση που διεξήχθη χθες σε υψηλούς τόνους στη Βουλή. «Το θέμα της ΔΕΗ σήμερα μόλις ανοίγει, θα έχει και άλλα επεισόδια –και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη– αν χρειαστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, και σε αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι». Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρασύρονται από αντιπολιτευτική διάθεση χωρίς να έχουν ενημερωθεί καλά για το θέμα, γιατί «η κυβέρνηση θα αμυνθεί και έχει όλα τα μέσα για να αμυνθεί». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναφορά για αναζήτηση ποινικών ευθυνών σχετικά με την υπόθεση της ΔΕΗ είχε κάνει το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ενώ, προεκλογικά, σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών είχαν αναφερθεί αρκετά στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για την κατάσταση της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, για να γίνει βιώσιμη, πρέπει να εξασφαλίσει 900 εκατ. ευρώ έως τον επόμενο χρόνο. Από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν οι ανάγκες ταμειακής ενίσχυσης πριν από 1,5 μήνα, το ποσό αυτό κινείται πλέον στα 900 εκατ. ευρώ, είπε, και τόνισε ότι η καταβολή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (200 εκατ. ευρώ) καλύπτει μόλις το 1/5 του προβλήματος. Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα που αποφασίστηκαν και τα οποία διασφαλίζουν συνολικά για τη ΔΕΗ έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι προκρίθηκαν με γνώμονα να κρατηθεί όρθιος ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, «γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει χώρα». Ως προς τα μέτρα εξορθολογισμού των τιμολογίων, επανέλαβε πως οι αυξήσεις δεν θα έχουν άμεση επίπτωση στους καταναλωτές, λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ, ενώ στόχος της ρήτρας CO2 είναι να μην απειληθεί η Επιχείρηση από περαιτέρω άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Ο υπουργός μίλησε για «τρελό κυνήγι» των κακοπληρωτών και τόνισε επίσης ότι «δεν θα συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες στα νησιά να έχουν κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο». Από τη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ θα αλλάξει το καθεστώς μετακίνησης καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, οι οποίοι αφήνουν «φέσια» στον προηγούμενο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έρχεται σύντομα νόμος που θα προσδώσει περισσότερη ευελιξία στη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μπορεί να κινηθεί στον ανταγωνισμό έναντι των ευέλικτων ιδιωτικών εταιρειών χωρίς να δεσμεύεται από τις διαδικασίες του Δημοσίου. Ο υπουργός, από το βήμα της Βουλής και μιλώντας για τη μείωση της έκπτωσης των εργαζομένων στους λογαριασμούς ρεύματος, ζήτησε τη συμβολή των εργαζομένων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η διάσωση της Επιχείρησης αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον». Εστειλε επίσης μήνυμα στις Βρυξέλλες για την κατάργηση των δημοπρασιών: «ΝΟΜΕ τέλος. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορώ να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Ημουν δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες, δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανέναν γραφειοκράτη», τόνισε. Αναφερόμενος στους λόγους κατάρρευσης της εταιρείας, είπε ότι ο βασικότερος ήταν η εγκατάλειψη του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ» που θα έφερνε έσοδα 1,5-2 δισ. στην Επιχείρηση. Αντίθετα, η κυβέρνηση συμφώνησε με την Κομισιόν να μειωθεί το μερίδιό της από το 90% στο 50% έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. «Πρόκειται για την πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση στα χρονικά», είπε. Τόσο ο υπουργός όσο και ο νέος διοικητής της ΔΕΗ αναφέρθηκαν στην έκθεση της Ernst & Young, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει  να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Δηλαδή θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία». Ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι  η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα «για να μη συμβεί αυτό».  Αναφερόμενος στα μέτρα που θα εγκρίνει σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι δεν είναι αρκετά και ότι «αποτελούν προσωρινό αντίδοτο στο πρόβλημα ρευστότητας και όχι στο δομικό θέμα», επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ θα χρειαστεί ανασχηματισμό με βάση έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα την επαναφέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά εντός τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή