Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Ελλάδα

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη υποθαλάσσιου κοιτάσματος τύπου Ζορ στον ελλαδικό χώρο εμφανίζουν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ. Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το think tank «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων. Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στη συζήτηση σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015 και άλλαξε τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, οι οποίες είναι παρόμοιες με την αποκαλούμενη Δομή Τάλως που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί, την οποία δεν αποκάλυψε.

Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου. Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zoρ στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η  ΕxxonMobil, η Total και η Repsol αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η Εdison.

Εκτός από τα καλά νέα όμως, στη χθεσινή συζήτηση εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις των εταιρειών για την κυβερνητική στήριξη στο εθνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οπως μεταφέρουν παράγοντες που συμμετείχαν στην κλειστή συζήτηση με συντονιστή των πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, τόσο ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου όσο και της Energean κ. Δημήτρης Γόντικας εξέφρασαν ανησυχίες για την υλοποίηση των ερευνών στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί και εμφανίστηκαν να αναμένουν από την κυβέρνηση μια σαφή στήριξη. Η πλευρά των πετρελαϊκών εταιρειών εκτιμά ότι η «πράσινη ατζέντα» της κυβέρνησης και η ρητορική γύρω από αυτήν δημιουργεί ένα υποβόσκον αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με 18 περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και η συμμετοχή της Greenpeace και του WWF στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ενισχύει, σύμφωνα με τις πετρελαϊκές εταιρείες, τις αντιδράσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους και δυσκολεύει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Οι ανησυχίες των ελληνικών και ξένων πετρελαϊκών εταιρειών ενισχύθηκαν μετά την ανοιχτή επιστολή της Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ και την Εnergean μέσω της οποίας ζητάει να επαναπροσδιορίσουν άμεσα το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να το ευθυγραμμίσουν με την παγκόσμια προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής κατάρρευσης. Η Greenpeace ζητάει από τις δύο πετρελαϊκές να αποσυρθούν άμεσα από όλες τις σχετιζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να ανακοινώσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απανθρακοποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους τα επόμενα χρόνια.