Μερίσματα 497 εκατ. διανέμουν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μερίσματα 497 εκατ. διανέμουν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση μεγεθών παρουσίασαν μέσα στο 2018 οι επιχειρήσεις της χώρας. Η επεξεργασία των οικονομικών μεγεθών 11.397 επιχειρήσεων όλων των κλάδων (πλην τραπεζών και ασφαλιστικών) από την ICAP έδειξε ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τόσο τα έσοδα όσο και τα καθαρά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων διευρύνθηκαν ουσιαστικά. Κάμψη υπέστησαν τα λειτουργικά κέρδη, κυρίως εξαιτίας της ΔΕΗ, αλλά και της κάμψης στον τομέα των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η ακτινογραφία των ενοποιημένων ισολογισμών των 11.397 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας έδειξε ότι τα περισσότερα μεγέθη μεταβλήθηκαν προς το θετικότερο, ενδυναμώνοντας την οικονομική τους υγεία. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε, ο δανεισμός υποχώρησε, ο μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων συρρικνώθηκε, η απόδοση ίδιων κεφαλαίων διευρύνθηκε, το περιθώριο καθαρού κέρδους επίσης κ.ο.κ. Αν μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την ICAP, από το δείγμα έλειπαν η ΔΕΗ και οι υπέρογκες ζημίες της, τότε η βελτίωση της υγείας των επιχειρήσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό γίνεται ορατό και στη διανομή κερδών. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, οι επιχειρήσεις του δείγματος μοίρασαν (ή θα μοιράσουν) στους μετόχους τους κέρδη ύψους 497 εκατ. ευρώ, έναντι 311 εκατ. ευρώ που είχαν μοιράσει πέρυσι.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, στο σύνολό τους, κατάφεραν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και το 2018, καταγράφοντας αξιόλογες επιδόσεις για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος σημειώνει τη σχεδόν διψήφια ποσοστιαία αύξηση των εσόδων και τη διψήφια αύξηση καθαρών κερδών προ φόρων και υπογραμμίζει ότι πέρυσι, όλοι οι τομείς επιχειρηματικότητας σημείωσαν αύξηση εσόδων, πλην του κατασκευαστικού τομέα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των 11.397 επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά περίπου 12,3 δισ. ευρώ και ανήλθε σε 138,4 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 9,8% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των ίδιων επιχειρήσεων το 2017. Τις υψηλότερες επιδόσεις σημείωσε ο τομέας της βιομηχανίας που αύξησε τα έσοδά του κατά 13,2% φτάνοντας τα 45,8 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντική αύξηση (+12,9%) σημείωσαν και οι επιχειρήσεις του τομέα του εμπορίου, τα έσοδα του οποίου ανήλθαν σε 51,4 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα κέρδη EBITDA των εταιρειών του δείγματος υποχώρησαν κατά 8,9%  σε 12,6 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους πωλήσεων (+11,25% στα 108,8 δισ. ευρώ το 2018) και η αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων (+7,4% στα 24,5 δισ. ευρώ). Οι τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και κυρίως ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσαν ισχυρή κάμψη της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των κερδών EBITDA στις τουριστικές και στις επιχειρήσεις εμπορίου.

Η κάμψη των κερδών EBITDA, ωστόσο, δεν περιόρισε την καθαρή κερδοφορία (προ φόρων) των επιχειρήσεων. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διευρύνθηκαν κατά 11,5% φτάνοντας πέρυσι στα 5,6 δισ. ευρώ.  Αναφορικά με τα μη λειτουργικά αποτελέσματα, οι επιχειρήσεις του δείγματος σημείωσαν μείωση των μη λειτουργικών εξόδων (-54,8% στα 0,48 δισ. ευρώ) και αύξηση των μη λειτουργικών εσόδων (+61,6% στο 1,3 δισ. ευρώ). Αν συνυπολογιστεί και η μικρή μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους (-3,97% στο 3,05 δισ. ευρώ), τότε η συνολική θετική επίδραση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, το 66,1% των επιχειρήσεων του δείγματος (7.539 επιχειρήσεις) ήταν κερδοφόρες, με το υπόλοιπο 33,9% να περιλαμβάνει τις ζημιογόνες (3.858 επιχειρήσεις). Το 2017, η αναλογία αυτή ήταν δυσμενέστερη, με το 64% των επιχειρήσεων να εμφανίζει κέρδη και το 36% ζημίες.

Το 2019

Οσον αφορά το 2019, η διοίκηση της ICAP εμφανίζεται αισιόδοξη με βάση τα πρώτα σημάδια. «Από τα οικονομικά αποτελέσματα 154 εισηγμένων εταιρειών (εξαιρουμένων των τραπεζών) προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 2,5% το πρώτο εξάμηνο, αύξηση των EBITDA κατά 7,5% και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας κατά 43%», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP. O ίδιος επισημαίνει ότι η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και ότι αυτή η πορεία επιδρά θετικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία διαρκώς βελτιώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή