Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ 350 εκατ. ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων το β΄ τρίμηνο

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ 350 εκατ. ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων το β΄ τρίμηνο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προχωρά το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τιτλοποίηση εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου. Η μόνη διαφορά είναι πλέον ότι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκτός από τη διαδικασία της τιτλοποίησης, εξετάζει και τη μετοχοποίηση μιας εταιρείας στην οποία θα εισφερθούν τα ακίνητα του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πιθανότητα μετοχοποίησης ως διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων, είναι τώρα πιο πιθανή απ’ ό,τι η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων. Για τον λόγο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται να έρθει το νομοσχέδιο που θα δώσει στη διοίκησή του, νέα εργαλεία αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων.

Η τελική λύση θα προταθεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι ορίστηκαν πρόσφατα. Πρόκειται για την Deutsche Bank, την BNP και την UBS. Μάλιστα το Ταμείο επέλεξε τρεις τράπεζες για τον ρόλο του συμβούλου με την προοπτική οι συγκεκριμένες τράπεζες να γίνουν και ανάδοχοι σε μια πιθανή έκδοση και διάθεση μετοχών. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της μετοχοποίησης μιας εταιρείας που περιέχει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου -όχι μόνον ακίνητα- είχε προταθεί και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ταμείο δεν στοχεύει σε μια, αλλά σε πολλαπλές και διαδοχικές μετοχοποιήσεις (ή τιτλοποιήσεις).

Η πρώτη από αυτές αναμένεται να περιλάβει ακίνητα συνολικής αξίας 250 έως 350 εκατ. ευρώ και στόχος να είναι έτοιμη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Το ύψος της θα το καθορίσει η ίδια η αγορά και θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που θα πραγματοποιήσουν οι σύμβουλοί μας», παραδέχεται στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόθεση ωστόσο, όπως αναφέρουν τα στελέχη του Ταμείου, είναι μέχρι το τέλος του 2014 να υλοποιηθούν τουλάχιστον δύο ή τρεις παρόμοιες κινήσεις, με στόχο τη διασφάλιση εσόδων της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Eπιδίωξη του Ταμείου είναι, η υποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από άλλες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι σίγουρο ότι δεν θα καρποφορήσουν το 2014.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι του Ταμείου αναφέρουν ότι η παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα της δομής των τοπικών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ωθεί την αποκρατικοποίησή της ΔΕΠΑ προς το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2015. Επίσης θεωρούν σοβαρή εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή που έχει γίνει κατά της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Οι δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διασφαλίσουν έσοδα πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Οποιο εργαλείο όμως και να επιλεγεί στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιδίωξη του Ταμείου είναι να εντάξει ακίνητα εμπορεύσιμα, δηλαδή ακίνητα τα οποία είτε έχουν έσοδα (μισθώματα), είτε είναι ικανά να πουληθούν άμεσα και χωρίς πολλές διατυπώσεις και παρεμβάσεις. Επιπλέον θα είναι «καθαρά» σε ό,τι αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι θα συμπεριληφθούν και ακίνητα όχι άμεσα εμπορεύσιμα, τα οποία θα χρειαστούν ανάπτυξη, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είναι γεμάτο από τέτοιου είδους ακίνητα π.χ. στρατόπεδα κ.ά.

Ο αριθμός των ακινήτων που θα εισφερθούν σε κάθε μετοχοποίηση (ή τιτλοποίηση) δεν είναι ακόμη γνωστός. Στο Ταμείο έχουν μεταβιβαστεί ήδη 700 ακίνητα και σύντομα ο αριθμός τους θα ανέλθει σε περίπου 1.200. Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο θα συνεχίσει να πουλά κατά μόνας ακίνητα, τα οποία ωστόσο θα είναι λίγα και κυρίως μεγάλης αξίας.

Πάντως, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη μετοχοποίηση (ή τιτλοποίηση) το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει την πώληση μικρών και μεγάλων ακινήτων, τόσο για «ψυχολογικούς» λόγους, καθώς, όπως παρατηρεί στέλεχος του Ταμείου, «οι πιστωτές μας, αλλά και η αγορά έπρεπε να μας δούνε ότι πουλάμε…».

Ο ιδρυτικός νόμος

H προοπτική της μετοχοποίησης εταιρειών ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ κάνει επιτακτική πλέον την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου και την ενίσχυσή του με νέα χρηματοοικονομικά επενδυτικά εργαλεία. Οι νέες ρυθμίσεις είχαν παρουσιαστεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε πριν από το τέλος του περασμένου έτους, αλλά οι βουλευτές της συμπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση όλων των τροπολογιών που δεν αφορούσαν τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, απέσυρε τότε τις ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, υποσχόμενος ότι αυτές θα έλθουν μαζί με το πρώτο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το υπουργείο του μετά την Πρωτοχρονιά. Τώρα, προτείνεται οι ρυθμίσεις αυτές να έλθουν στη Βουλή με το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο κι αυτό δεν είναι σίγουρο, δεδομένου ότι υπάρχουν εκ νέου αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά νέα εργαλεία για την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως είναι η έκδοση μετοχών, δικαιωμάτων επί μετοχών (warrants), μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (ΜΟΔ) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή