Η πενταετής άδεια παραμονής φέρνει ξένα κεφάλαια

Η πενταετής άδεια παραμονής φέρνει ξένα κεφάλαια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ωριμάζουν σταδιακά οι συνθήκες για την απόκτηση όλο και περισσότερων ακινήτων στην Ελλάδα από επενδυτές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση που επιτρέπει τη λήψη άδειας παραμονής διάρκειας πέντε ετών για τους ίδιους και τα μέλη της οικογενείας τους. Η σχετική ρύθμιση προϋποθέτει την απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς να επιβάλλει κάποιον περιορισμό σε ό,τι αφορά το είδος των ακινήτων, που μπορούν να είναι κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχεία ή οικόπεδα.

Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το ελάχιστο όριο έχει τεθεί στις 250.000 ευρώ, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία θεσμοθετήθηκε στις 500.000 ευρώ και στην Κύπρο στις 300.000 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τα ερωτήματα, κυρίως από Κινέζους επενδυτές οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τη σχετική δυνατότητα που παρέχεται στην ελληνική αγορά και επιχειρούν να επωφεληθούν των ευνοϊκών τιμών. Αλλωστε, με 250.000 ευρώ μπορεί κανείς αποκτήσει ένα παραθαλάσσιο σπίτι με κήπο και τουλάχιστον 150 – 200 τ.μ. επιφάνειας. Με τα ίδια χρήματα, ένας Κινέζος μετά βίας μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στο κέντρο της Σαγκάης. Το δέλεαρ, λοιπόν, είναι μεγάλο.

Δεκτές και «ομάδες» επενδυτών

Οπως διευκρινίζεται αρμοδίως, η ρύθμιση επιτρέπει την απόκτηση και περισσότερων του ενός ακίνητων, αρκεί η συνολική τους αξία να ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ. Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης χαρτοφυλακίων οικιστικών ακινήτων στην ελληνική αγορά, λόγω του κατακερματισμού της από χιλιάδες μικροκατασκευαστές, πλέον, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εξετάζουν κι άλλες λύσεις. Για παράδειγμα, την κατηγορία των ξενοδοχειακών και των επαγγελματικών ακινήτων, όπου επίσης υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Αλλωστε, η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί επιτρέπει την από κοινού απόκτηση ενός ακινήτου αξίας π.χ. 2 εκατ. ευρώ από πολλούς επενδυτές, αρκεί το ποσό που θα επενδύσει ο καθένας τους να ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε, όλοι οι συνιδιοκτήτες μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Σημαντικό πλεονέκτημα κρίνεται και το γεγονός ότι το ακίνητο που θα αποκτηθεί μπορεί στο μέλλον να υποθηκευθεί, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να λάβει δανειοδότηση για άλλα σχέδιά του στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως σε ό,τι αφορά την απόκτηση ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή