Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις

Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργείο Εργασίας, εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ κατέληξαν σε κοινή γραμμή πλεύσης για το ακανθώδες θέμα των αλλαγών στη διαδικασία ομαδικών απολύσεων… συναινώντας να μην υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Ούτε το βέτο του υπουργού αίρεται, ούτε το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων αλλάζει. Μάλιστα, αν τηρηθεί κατά γράμμα η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (την οποία ο υπουργός Εργασίας χαιρέτισε ως «απόφαση που εκπέμπει κοινωνικό και πολιτικό συμβιβασμό») ενδέχεται η διαδικασία για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων να γίνει μεν περισσότερο διαφανής αλλά και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να προσκομίζουν ολοκληρωμένο σχέδιο με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία και πρόγραμμα με δράσεις και ενέργειες για την άμβλυνση των επιπτώσεων που θα επιφέρει η απόλυση εργαζομένων.

Με την ενεργοποίηση -ύστερα από μακρά σιγή- του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και την υπενθύμιση της -σχετικής με τις ομαδικές απολύσεις- κοινοτικής Οδηγίας 98/59 επιχειρείται να απομακρυνθεί από τον ορίζοντα των δύσκολων πολιτικών αποφάσεων η άρση της δυνατότητας του υπουργικού βέτο. Αρση την οποία έχει ζητήσει η τρόικα και δεν είχε αποκλείσει έως πρόσφατα ούτε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρά την περί του αντιθέτου διαφωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του ΑΣΕ με ημερομηνία 22.1.14, οι επιχειρήσεις που αιτούνται την έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει να τηρούν και τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, επισυνάπτοντας φάκελο με αναλυτικά στοιχεία της επιχείρησης, σχέδιο ομαδικών απολύσεων και πακέτο μέτρων (κατάρτιση, συμβουλευτική, ποσά για αυτασφάλιση) και τα πρακτικά της διαβούλευσης με τους εργαζόμενους. Στα υλικά της διαβούλευσης πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων εναλλακτικές προτάσεις για την αποφυγή των απολύσεων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποφεύγει τη νομοθετική ρύθμιση και την υπουργική απόφαση. Αγνωστο είναι όμως αν θα αποφύγει και τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα καθώς δεν είναι σαφές εάν η τελευταία και εν αναμονή της έκθεσης που έχει ανατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις στην Ε.Ε., θα αποδεχθεί την κυβερνητική θέση.

«Η ομόφωνη απόφαση του ΑΣΕΠ ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά» σχολίασε ο ΣΕΒ, ενώ η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ επικρότησαν την απόφαση με την υπόμνηση προς τα μέλη τους να μη θεωρούν δεσμευτική την υποβολή στοιχείων που προβλέπονται μόνο στην απόφαση του ΑΣΕΠ αλλά όχι και εκ του νόμου. «Η εκτίναξη των ποσοστών απολύσεων, αλλά και επιβολής επισφαλών μορφών εργασίας και μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο νέων παρεμβάσεων στο ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις» αναφέρει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φορές οι επιχειρήσεις αρνούνται να χορηγήσουν τα επιβαλλόμενα από τον νόμο στοιχεία για τις ομαδικές απολύσεις.

«Την απόφαση του ΑΣΕ οφείλει να σεβαστεί η τρόικα και να σταματήσει εδώ και τώρα να βάζει τον πήχυ στον πυθμένα της εργατικής προστασίας, αγνοώντας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δεσμεύει» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή