ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας σε «Handelsblatt»: Τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα

Γ. Στουρνάρας σε «Handelsblatt»: Τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα

Άρθρο γνώμης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνοντας ότι η στήριξη που παρασχέθηκε μέσω των μέτρων ενίσχυσης, περιόρισε τις συνέπειες της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως σπεύδει να προσθέσει, «η πανδημία οδήγησε σε ανακατανομή των πόρων και οι κλάδοι που δέχθηκαν τα σφοδρότερα πλήγματα αναμένεται να συρρικνωθούν». Δεν κρύβει δε, την ανησυχία του, ότι ένα νέο κύμα της Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη καθυστέρηση της ανάκαμψης από ό,τι αναμενόταν αρχικά. 

Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, o κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι θα χρειαστούν τα παρακάτω:

  • Πρέπει να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία (δημοσιονομικά, νομισματικά, μακροπροληπτικά), παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα. Η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να αρχίσει μόνον αφού η οικονομία τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.
  • Οι κοινές δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστούν, εν όψει και του διαφορετικού δημοσιονομικού χώρου που διαθέτουν τα επιμέρους κράτη-μέλη της ΕΕ. Η δημιουργία του Ταμείου «Next Generation EU» δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια εφάπαξ εξέλιξη, αλλά ως η απαρχή μιας πιο συντονισμένης και συστημικής αντίδρασης της πολιτικής σε σοβαρές εξωτερικές συμμετρικές διαταραχές που έχουν ασύμμετρες αποπληθωριστικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη.
  • Τα κεφάλαια θα πρέπει να διοχετευθούν πρωτίστως σε παραγωγικές επενδύσεις, στις υποδομές, την παιδεία, την υγεία, την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, τις νέες τεχνολογίες και τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις αυξανόμενες ανισότητες και στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους πολίτες.
  • Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, η τρέχουσα κρίση καθιστά αναγκαίο να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με προτεραιότητα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS). Επιβάλλεται επίσης να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας νέας γενεάς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να διευκολυνθεί η ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων με την ίδρυση εταιριών διαχείρισης ενεργητικού, είτε σε εθνικό είτε, κατά προτίμηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί ότι «τυχόν πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη πυροδοτώντας μια ραγδαία καθοδική διαδικασία, δηλαδή κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων, άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της διαρθρωτικής ανεργίας, αλλά και μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς οι επενδύσεις θα συρρικνώνονται λόγω της έντονης αβεβαιότητας και των δυσμενών προοπτικών της οικονομίας».

«Εάν αυτά συμβούν, μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας σε συνδυασμό με διαρκείς αποπληθωριστικές πιέσεις» καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Τράπεζα της Ελλάδας αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για ύφεση 7,5% του ΑΕΠ το 2020 (-5,8% η προηγούμενη εκτίμηση). Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η αναστολή πληρωμής των δανείων, λόγω των μέτρων στήριξης, μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 8-10 δισεκατομμυρίων ευρώ.