Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε μια 10ετία, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, της επιτροπής του νομπελίστα καθηγητή του LSE Χριστόφορου Πισσαρίδη, παρουσιάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως γράφει η «Κ», η μείωση των συντελεστών φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι από τις τολμηρές προτάσεις του, που όμως δεν σταματούν εκεί.

Το καλό σενάριο, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου, προβλέπει να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ώς το 2030 στο 81% του μέσου όρου της Ε.Ε., από 67% που βρίσκεται σήμερα. 

Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 68%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5%, έναντι 1,7% χωρίς μεταρρυθμίσεις. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 17% στο 7%, έναντι 9% χωρίς μεταρρυθμίσεις, αύξηση των εξαγωγών από 37,2% του ΑΕΠ στο 50,5%, έναντι 44,5% χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Εκτός από τη δραστική μείωση του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους στην εργασία, προτεραιότητα δίνουν μεταξύ άλλων σε προτάσεις όπως οι εξής:

• Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία.

• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

• Επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό.

• Διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία.

• Οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες (προτείνουν μεταξύ άλλων αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, αλλά και ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενο).

• Διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής.

• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

• Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Επέκταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει, εξάλλου, ειδικά κεφάλαια για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα και καινοτομία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Το κείμενο της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή