Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο για τις κλειστές επιχειρήσεις

Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο για τις κλειστές επιχειρήσεις

Tον Ιανουάριο κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ενοικίου κατά 80% για το πρώτο δίμηνο του έτους για τις επιχειρήσεις οι οποίες ήταν και παραμένουν κλειστές εξαιτίας της καραντίνας.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Ιανουάριο κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του ενοικίου κατά 80% για το πρώτο δίμηνο του έτους για τις επιχειρήσεις οι οποίες ήταν και παραμένουν κλειστές εξαιτίας της καραντίνας. Επίσης, η διάταξη θα προβλέπει την αποζημίωση των ιδιοκτητών κατά 60% επί του αρχικού μισθώματος, ενώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διατάξεις, εντάσσονται και τα νομικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ακινήτων στις αποζημιώσεις, αλλά με μικρότερο ποσοστό.

Ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις 600.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο 40%. Για αυτές τις περιπτώσεις η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στο 50% των απωλειών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, όσες επιχειρήσεις ήταν και παραμένουν κλειστές κατά τη 16η Δεκεμβρίου θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Το μέτρο ισχύει για 210.000 επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται 500.000 άτομα με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 80% αφορά τις:

• Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

• Επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

• Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

• Επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

• Επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού, όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν μειωμένα κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος και όχι επί της απώλειας. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα προβλέπεται, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, αποζημίωση στο 40% του μισθώματος.

Οσον αφορά τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όμως όχι με έκπτωση 80% όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις, αλλά με 40% που ισχύει και σήμερα. 

Παραδείγματα

• Καφετέρια μισθώνει ακίνητο έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 80%. Το ποσό που θα καταβάλλει στον ιδιοκτήτη θα ανέλθει σε 200 ευρώ τον Ιανουάριο και 200 ευρώ τον Φεβρουάριο.

• Εστιατόριο ενοικιάζει ακίνητο, με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ. Το ενοίκιο θα μειωθεί στα 400 ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον 400 ευρώ τον Φεβρουάριο.

• Γυμναστήριο μισθώνει ακίνητο, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου θα πληρώσει για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειωμένο ενοίκιο. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο και 1.000 ευρώ τον Φεβρουάριο. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος με το ποσό των 3.000 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά θα χάσει 1.000 ευρώ ή το 20% του μηνιαίου μισθώματος.

• Ιδιοκτήτης ενοικιάζει ακίνητο έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα. Από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο το ποσό των 400 ευρώ, ενώ από το κράτος θα λάβει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 1.600 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή