ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών έως και 13.739 ευρώ

ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών έως και 13.739 ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έως και 13.739 ευρώ θα λάβουν 6.810 ασφαλισμένοι επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ ως επιστροφή εισφορών. Συνολικά, ο φορέας αναμένεται να πιστώσει σήμερα, στους λογαριασμούς των πρώτων δικαιούχων, δικηγόρων με έμμισθη εντολή, μισθωτών μηχανικών, καθώς και υγειονομικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ποσό της τάξης των 20,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά καταβολών, ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020 σε χιλιάδες επαγγελματίες.

Αναλυτικά, αφορά δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι:

-υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι 02/05/2023,

-δεν έχουν από οποιαδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ και

-απασχολήθηκαν την ανωτέρω χρονική περίοδο σε έναν εργοδότη.

Σε αυτή την πρώτη καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 6.810 δικαιούχων ανέρχεται στα 13.738,61 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, καθώς και όσων υποβλήθηκαν από 03/05/2023 και μετέπειτα, προκειμένου να αποδοθούν τα αντίστοιχα ποσά με την ίδια διαδικασία σε επόμενη καταβολή.

Να σημειωθεί ότι η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε έπειτα από πολυετή καθυστέρηση στα μέσα Απριλίου για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών του 2019 και του 2020, από 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους ενδιαφερομένους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) με τη χρήση κωδικών Taxisnet και δήλωση του ΑΜΚΑ.

Πρόκειται για ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες έμμισθους δικηγόρους αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς και από τους εντολείς-εργοδότες του.

Και αυτό γιατί, τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, από 1.1.2019 υπολογίζονταν επί του κατώτατου βασικού μισθού των 586,08 ευρώ, ο οποίος από 1.2.2019 διαμορφώθηκε σε 650 ευρώ. Οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν εκ νέου με τον Ν. 4670/2020 και οι εισφορές καθορίστηκαν σε ασφαλιστικές κατηγορίες (πάγια ποσά) κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, με συμμετοχή του εντολέα κατά ποσοστό ένα δεύτερο επ’ αυτών. Παρά τις τροποποιήσεις, ο ΕΦΚΑ ως φορέας διαχείρισης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών, μέχρι πρότινος, δεν είχε προβεί σε τροποποίηση των σχετικών εγκυκλίων αλλά και του μηχανογραφικού συστήματος, με αποτέλεσμα να συνεχίσει η είσπραξη υψηλότερων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών έως το 2020.

Η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31.12.2023, κι εφόσον ολοκληρώνεται η επεξεργασία από τον ΕΦΚΑ, και σε περιοδική βάση, θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019-2020 που τους αναλογούν.

Προσοχή όμως. Σε περίπτωση που υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και μόνον εάν υπάρχει υπόλοιπο θα επιστρέφεται.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή