ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ μεταξύ ΔΕΗ και εφορίας για την τελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ

alaloym-metaxy-dei-kai-eforias-gia-tin-teleytaia-dosi-toy-eetide-2004201

Σύγχυση χωρίς τέλος με το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012. Για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να ταλαιπωρήσει τους φορολογουμένους για πράξεις και παραλείψεις δικές του, τις οποίες μεταφέρει στους φορολογουμένους.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΔΕΗ φέρνουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης του υπόχρεους που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους – ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν την επιστολή θεωρούσαν ότι το είχαν πληρώσει και είχαν «καθαρίσει» με το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να φωνάζουν για διπλοπληρωμή του φόρου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΗΔΕ από χιλιάδες φορολογούμενους ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά αλαλούμ.

Το ποσό που τους καλεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό δελτίο Τύπου (στις 31.5.2013) ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και θα απέστελλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Αρκετοί υπόχρεοι πλήρωσαν τον λογαριασμό και κατ’ επέκταση το ΕΕΤΗΔΕ μερικές μέρες μετά την 22α Ιουνίου. Δηλαδή η ΔΕΗ είχε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία με όσους δεν είχαν πληρώσει το τέλος ακινήτων μέχρι και 21 Ιουνίου 2013.

Ωστόσο, στον επόμενο λογαριασμό (μετά τις 21.6.13), εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Το ποσό αυτό όμως θα έπρεπε να το εισπράξουν από τα ταμεία της ΔΕΗ πριν από την έκδοση του νέου λογαριασμού. Για όσους δεν πήγαν να εισπράξουν το ποσό η ΔΕΗ αποφάσισε να το συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, όπως προκύπτει, κάποιοι φορολογούμενοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα όταν έλαβαν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι πρόκειται για διπλοπληρωμή.

Βέβαια, και η ΔΕΗ δεν φρόντισε να ενημερώσει επαρκώς τους πελάτες της ότι το χρέος τους για το ΕΕΤΗΔΕ μεταφέρθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ότι μπορούν να πάρουν το σχετικό ποσό που κατέβαλαν από τα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εκρινε ότι όσοι δεν πήγαν να πάρουν την επιστροφή, την αφήνουν για συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς. Από την άλλη πλευρά και το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει το θέμα αυτό και να ενημερώσει τους φορολογουμένους για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Απλώς αρκέστηκε σε μία επιστολή για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαχωρισμός συνδικαιούχων

Και σαν να μην έφθανε αυτό, χθες το βράδυ εξεδόθη ανακοίνωση από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, στην οποία αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός μπορούν να μεταβούν στη ΔΟΥ και να ζητήσουν διαχωρισμό. Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου!

Δηλαδή έπρεπε να περάσουν σχεδόν 18 μήνες από την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ για να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει διαχωρισμό των συνδικαιούχων και να επιμερίσει τα ποσά. Μέχρι τώρα διάλεγε τυχαία έναν εκ των συνδικαιούχων και του χρέωνε όλο το ποσό! Βέβαια, η διαδικασία αυτή διαχωρισμού της οφειλής δεν είναι τόσο εύκολη. Θα πρέπει αυτός εκ των συνδικαιούχων στον οποίο έχει γίνει ο καταλογισμός του φόρου να μεταβεί στην εφορία, να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί. Δηλαδή ο συνδικαιούχος να κάνει τη δουλειά του Δημοσίου. Αραγε, για ποιο λόγο όλοι οι φορολογούμενοι υποβάλλουν το γνωστό έντυπο Ε9;

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενος πριν από ένα χρόνο πήγε στην εφορία προκειμένου να ενημερώσει ότι δεν είναι υπόχρεος καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ για συγκεκριμένο ακίνητο διότι δεν του ανήκε. Ο φορολογούμενος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει ακόμα και σήμερα να στέλνει επιστολή ότι είναι ληξιπρόθεσμος οφειλέτης για το ακίνητο το οποίο δεν του ανήκει. Μάλιστα, ο λογαριασμός του στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet τον αναφέρει ως ληξιπρόθεσμο οφειλέτη και το ποσό αυτό τοκίζεται μήνα με τον μήνα (τα στοιχεία του φορολογουμένου είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούνταν στις 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτο την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ.

Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα: link.minfin.gr/eidop.