Η ελληνική ναυτιλία φέρνει από αύριο στην Αθήνα την αφρόκρεμα των funds

Η ελληνική ναυτιλία φέρνει από αύριο στην Αθήνα την αφρόκρεμα των funds

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοδο κορυφής επενδυτικών τραπεζών και private equities θα θυμίζει από σήμερα η Αθήνα. Γνωστά στελέχη τους φτάνουν για σειρά επαφών, με Ελληνες επιχειρηματίες, τις επόμενες ημέρες.

Σημειώστε ονόματα: Oaktree Capital, Siguler Guff & Co. (σ.σ. που έχει συστήσει στοχευμένο ευρωπαϊκό fund με την Cerberus Capital Management και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1 δισ.), Capstan Capital Partners LLP, DVB Bank SE, Bank of America-Merrill Lynch, Jefferies και Morgan Stanley, είναι μερικά από τα πιο γνωστά.

Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται χρηματοδοτήσεις προς την ελληνόκτητο ποντοπόρο ναυτιλία, είτε μέσω κοινοπραξιών, είτε μέσω εξαγοράς δανειακών τους υποχρεώσεων, είτε τέλος μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και δημοσίων εγγραφών στις κεφαλαιαγορές. Για τον συγκεκριμένο λόγο στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, αυτοί του χρηματιστηρίου Nasdaq, της Wells Fargo Securities, της Clarkson Capital Markets, της RS Platou Markets, της Citibank και της ABN AMRO.

Μαγνήτης η ναυτιλία

Η αφορμή για την… εν Αθήναις συγκέντρωση θα είναι επενδυτικό forum για τη ναυτιλία, που πραγματοποιείται αύριο στο Hilton, από την Capital Link. Εχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι τραπεζών, ναυτιλιακών, νομικών και άλλων συναφών κλάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που γίνεται γνωστό ότι οι επενδύσεις των private equity και hedge funds σε χρεόγραφα της ποντοπόρου ναυτιλίας, διεθνώς, τον τελευταίο χρόνο, έφτασαν στα 5 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα γνωστά αμερικανικά funds, που τοποθετηθήκαν το τελευταίο 18μηνο σε μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις αλλά και στο real estate φαίνεται να κάνουν στροφή στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, χτίζουν μεθοδικά θέσεις στην ενέργεια και τις κατασκευές με παράλληλη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αλληλουχία των επενδύσεων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα.

Νέοι παίκτες

Παράλληλα η αδυναμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανειοδοτήσουν την ποντοπόρο ναυτιλία έχει δώσει χώρο για την είσοδο νέων παικτών στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις. Υπολογίζεται ότι ήδη κεφάλαια που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, προερχόμενα από private equities funds έχουν κατευθυνθεί σε «συμμαχίες» με Ελληνες εφοπλιστές για την αγορά ποντοπόρων πλοίων, οι τιμές των οποίων, εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης στις ναυλαγορές, έχουν περιέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

Μεταξύ των πιο γνωστών ονομάτων που έχουν κινηθεί σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες είναι και αυτά των York Capital, Oaktree Capital, Carlyle, Eton Park, Rhone Capital, Apollo, Kelso και Blackstone Group. Το Oaktree έχει ήδη «μπει» σε πολλές ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων είτε ως private equity με κοινοπραξίες είτε μέσω εξαγοράς χρέους. Εχει πάρει προ έτους τον έλεγχο της General Maritime και είναι μεταξύ των πιστωτών των εισηγμένων στη Wall, Excel Maritime και Eagle Bulk Shipping. Εχει επίσης κοινοπραξία με την Oceanbulk Maritime.

Δάνεια-στόχος

Η αγορά δανείων από τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών είναι επίσης στην ατζέντα των ξένων. Υπενθυμίζεται πως το 2012 τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στην ελληνόκτητη ναυτιλία ήταν 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα κατά 12,49% από το 2011. Σε διεθνές επίπεδο, ξένες και ελληνικές τράπεζες, είχαν υπόλοιπα δανείων και πιστωτικών γραμμών προς την ελληνόκτητο ναυτιλία συνολικού ύψους 65,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία εμφανίζει σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research τραπεζικά δάνεια ύψους 460 δισ. δολαρίων.

Μεγάλο τμήμα αυτών των δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο των funds, καθώς οι τράπεζες διεθνώς απομοχλεύουν τους ισολογισμούς τους υπό την πίεση του νέου ρυθμιστικού περιβάλλοντος αλλά και των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή