Το καλοκαίρι και σε μία δόση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%

Το καλοκαίρι και σε μία δόση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρόικα και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας συμφώνησαν να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες εφάπαξ, από τον Ιούλιο του 2014.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση καθώς έχουν ήδη περικοπεί οι εισφορές των εργοδοτών κατά 1,4%. Με την κίνηση αυτή υλοποιείται πριν από τις αρχές του 2016 ο μνημονιακός στόχος για συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνολικά κατά 5%.

H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει ετησίως από τον ΟΑΕΔ πόρους 350 εκατ. ευρώ. Η καθαρή απώλεια για το υπόλοιπο του 2014 –από την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου– υπολογίζεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα απολεσθέντα ποσά θα καλυφθούν εν μέρει από τη δυναμική που θα προκαλέσει το μέτρο, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης (φωτ.) απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, κατέστη σαφές ότι η πρόταση μεταβίβασης της εξουσίας του υπουργού προς τον γενικό γραμματέα για την τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων, δεν συνάντησε σοβαρές ενστάσεις από την τρόικα. Σε συμφωνία για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε μία δόση, τον Ιούλιο του 2014, κατέληξαν χθες η τρόικα με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, υλοποιώντας πριν από τις αρχές του 2016 τον μνημονιακό στόχο για συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνολικά κατά 5%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση, καθώς έχουν ήδη μειωθεί οι εισφορές των εργοδοτών κατά 1,4%. Ενα βήμα πριν από την τελική συμφωνία επετεύχθη χθες και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Μολονότι ο κ. Βρούτσης απέφυγε να κάνει οιανδήποτε δήλωση επί του θέματος, κατέστη σαφές ότι η πρόταση μεταβίβασης της εξουσίας του υπουργού προς τον γενικό γραμματέα για την τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων δεν συνάντησε σοβαρές ενστάσεις από την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εισφορών, τα επιτελεία των δύο υπουργείων παρουσίασαν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η κατάργηση των εισφορών 3,9 ποσοστιαίων μονάδων αφορά την εργοδοτική επιβάρυνση για τον ΟΑΕΔ, και ειδικότερα για τους εξής λογαριασμούς: α. Τον λογαριασμό που πιστώνει το οικογενειακό επίδομα σε όλους όσοι δεν το λαμβάνουν από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός καλύπτεται σήμερα επαρκώς από το νέο σύστημα οικογενειακών επιδομάτων. Πρόκειται για τον ΔΛΟΕΜ στον οποίο οι καταβαλλόμενες υπό κατάργηση εισφορές ανέρχονται σε 2 μονάδες. Η τρόικα, ενώ συμφωνεί να περικοπεί και το σκέλος της εργατικής συμμετοχής, δεν έχει αποδεχθεί ακόμη εάν το 1% που παρακρατείται και από τους εργαζόμενους για τον ΔΛΟΕΜ θα επιστραφεί με τη μορφή αύξησης του μισθού, ώστε να μη μειωθεί η λογική του μέτρου. β. 1% θα μειωθεί από τον σχεδόν ανενεργό λογαριασμό στράτευσης του ΟΑΕΔ. γ. ποσοστό 0,35% θα καταργηθεί από το μερίδιο της εργοδοτικής εισφοράς (συνολικά 0,45%) υπέρ της κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων. Πρόκειται για ανταποδοτική εισφορά την οποία αξιοποιούν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Γκρίζα ζώνη καλύπτει την αξιοποίηση της συγκεκριμένης εισφοράς από τις μικρότερες εισφορές (κάτω των 25 εργαζομένων). H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει από τον ΟΑΕΔ πόρους ύψους 650 έως 700 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ το έτος) με την καθαρή απώλεια για το υπόλοιπο του 2014 –από την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου– να υπολογίζεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα απολεσθέντα ποσά θα καλυφθούν από τη δυναμική που θα προκαλέσει το μέτρο σε αύξηση εσόδων από εισφορές και φόρους επί της κερδοφορίας, καθώς προβλέπεται να επηρεαστεί η αύξηση των προσλήψεων και να κινητροδοτηθεί η μείωση της μαύρης εργασίας. Ωστόσο για το 2014, η μείωση θα καλυφθεί από την αύξηση της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ επηρεάζει ευθέως το ΙΚΑ, το οποίο ενώ συνεισπράττει τις εισφορές για λογαριασμό του, αποδίδει ένα μικρό τμήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται ως κρατική χρηματοδότηση η από εργοδότες και εργαζομένους επιδότηση της ασφάλισης κατά της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή