Επιστροφές ΦΠΑ, ενισχύσεις του ΕΣΠΑ για τους ενοικιαστές εμπορικών ακινήτων

Επιστροφές ΦΠΑ, ενισχύσεις του ΕΣΠΑ για τους ενοικιαστές εμπορικών ακινήτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ λόγω δαπανών ανακαίνισης, ενισχύσεις του ΕΣΠΑ, αλλά και φορολογικές αποσβέσεις θα έχουν οι ενοικιαστές εμπορικών ακινήτων, ακόμη και υπό το νέο καθεστώς που ισχύει πλέον για τις εμπορικές μισθώσεις και που θεωρείται ότι προστατεύει λιγότερο τους μισθωτές έναντι των ιδιοκτητών, αρκεί αυτές να έχουν τουλάχιστον εννεαετή συμβατική διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4242/2014 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις την Παρασκευή η διάρκεια των νέων εμπορικών μισθώσεων καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους ενώ ως ελάχιστο χρονικό διάστημα προστασίας της μίσθωσης τίθεται πλέον η τριετία, όπως ισχύει και στα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών. Γενικώς οι νέες μισθώσεις θα διέπονται από τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από ό,τι έχει συμφωνηθεί με το μισθωτήριο συμβόλαιο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι δύο πλευρές θα πρέπει πια να είναι πολύ προσεκτικές για τους όρους που συμφωνούν.

Η νομική υπηρεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συστήνει τα εξής:

1. Οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν συμβατική διάρκεια τουλάχιστον εννέα ετών. Οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον, ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ για δαπάνες ανακαίνισης και διαμόρφωσης μισθωμένων χώρων μόνο εάν χρησιμοποιεί το ακίνητο για τουλάχιστον εννέα χρόνια. Δεύτερον, για να αποσβεσθεί φορολογικά μια επένδυση με το προβλεπόμενο 20% ετησίως απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια. Τρίτον, σύμφωνα με τα υπάρχοντα για την ενίσχυση του εμπορίου προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι δαπάνες για κτίρια είναι επιλέξιμες εφόσον υπάρχει μίσθωση ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ ετών. Η περίοδος της οκταετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επένδυσης στο πρόγραμμα.

2. Στα μισθωτήρια να περιληφθεί διαφοροποιημένος χρόνος δέσμευσης του μισθωτή σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της επιχείρησής τους. Ακόμη δηλαδή και αν οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μακροχρόνια μίσθωση, ο ενοικιαστής μετά την τριετία να μπορεί να αποδεσμευθεί από το συμβόλαιο αζημίως.

3. Να περιληφθεί στα νέα μισθωτήρια η καταβολή από τον εκμισθωτή στον μισθωτή μιας μορφής άυλης εμπορικής αξίας (ο λεγόμενος «αέρας»). Μετά την αποχώρηση του ενοικιαστή ο ιδιοκτήτης να του καταβάλλει ποσό ίσο με έξι ενοίκια και στην περίπτωση εγκατάστασης ομοειδούς επιχείρησης ποσό ίσο με δώδεκα ενοίκια.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική καταβολή άυλης εμπορικής αξίας ίσης με 24 ενοίκια μετά την πάροδο της 12ετίας από τον εκμισθωτή στον μισθωτή καταργήθηκε με τον νέο νόμο για τις εμπορικές μισθώσεις. Αυτό που ισχύει μεταβατικά και μόνο για τις υφιστάμενες μισθώσεις είναι η καταβολή αποζημίωσης έξι ενοικίων στον μισθωτή, εάν ο εκμισθωτής καταγγείλει μέχρι 31/9/2014 τη σύμβαση που έχει λήξει.

4. Εάν τέλος οι δύο πλευρές έχουν διαφορές η ΕΣΕΕ συστήνει να προτιμούν τη διαμεσολάβηση και τις τοπικές επιτροπές διακανονισμού εμπορικών μισθώσεων αντί να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή