Alpha Bank: Eξαγορά προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου

Alpha Bank: Eξαγορά προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει άμεσα η Alpha Bank. Οι σχετικές λεπτομέρειες είναι πιθανό να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα. Στελέχη του ομίλου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την κατάταξη της τράπεζας στην άσκηση προσομοίωσης και τις οριακές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 262 εκατ. ευρώ που προέκυψαν. Πηγές της τράπεζας τονίζουν την εξαιρετικά ισχυρή κεφαλαιακή θέση της υπογραμμίζοντας ότι από τα στοιχεία προκύπτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων, ενώ σημειώνουν την εξαιρετικά συντηρητική προσέγγιση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα ανέλθει στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ και κύριος στόχος είναι η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Στελέχη της Alpha Bank υπογραμμίζουν ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αποδέσμευσή της από την κρατική βοήθεια και την πλήρη ανάληψη του ελέγχου από τους μετόχους της.

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Ετσι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με στόχο μέσα στον Μάρτιο να ξεκινήσει η διαδικασία. Το προηγούμενο διάστημα η τράπεζα είχε έρθει σε επαφή με ξένους επενδυτικούς οίκους και θεσμικούς επενδυτές όπου διαπιστώθηκε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οπως εκτιμούν, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την εξαιρετική επίδοση της τράπεζας στο stress test δημιουργεί ισχυρή αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος.

Στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα έχει τέτοια δομή ώστε να διασφαλιστεί η θέση των παλαιών μετόχων και των κατόχων warrants. Οπως σημειώνουν, οι μέτοχοι της Alpha Bank έχουν υποστεί τη μικρότερη απομείωση σε σχέση με τους μετόχους των άλλων τραπεζών και για τη διοίκηση η διατήρηση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες ώστε η δομή της αύξησης κεφαλαίου να είναι τέτοια που θα εξασφαλίζει τους παλαιούς μετόχους και τους κατόχους warrants και θα τους δίνει κάποια προνόμια για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή