72 έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ δείχνουν μεγάλη φοροδιαφυγή

72 έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ δείχνουν μεγάλη φοροδιαφυγή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι προσώπων με καταθέσεις στην Ελβετία, που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ, και τα αποτελέσματα δείχνουν φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από τις 179 υποθέσεις, τις οποίες είχε αναθέσει ο οικονομικός εισαγγελέας στο Σώμα, ολοκληρώθηκαν οι 72 και δείχνουν σημαντική απόκλιση εισοδημάτων.

Οπως επισημαίνει το στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι αποκλίσεις ξεκινούν από 500.000 και φθάνουν έως και τα 5.000.000 ευρώ. Ηδη τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή των πρόσθετων φόρων εστάλησαν από τις αρμόδιες εφορίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εκατομμυρίων, ύστερα από τις εντολές των οικονομικών εισαγγελέων, εργάζεται πλέον με εντατικότερους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης αυξήθηκε ο αριθμός των ελεγκτών που ασχολούνται με τη λίστα από 4 σε 16 άτομα.

Τα στελέχη που προστέθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του ελέγχου της λίστας είναι άριστοι γνώστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και επεξεργάζονται γρηγορότερα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων της τελευταίας δεκαετίας που έχουν δημιουργηθεί και για τα 2.062 πρόσωπα που περιέχονται σε αυτή. Εντός των επομένων δέκα ημερών άλλωστε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι επιπλέον 107 φάκελοι της λίστας.

Επίσης από ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν:

• Κακοδιαχείριση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με «μαύρη» τρύπα άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

• Καταθέσεις συνολικού ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ –που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα– στους λογαριασμούς δύο ιδιωτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και στην προμήθεια οχημάτων των ΗΛΠΑΠ. Μάλιστα στην υπόθεση των ΗΛΠΑΠ εμπλέκονται και off shore εταιρείες στην Κύπρο.

• Περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

• Οδοντίατρος από τη Βούλα που εμφανίζει προσαύξηση περιουσίας κατά 3 εκατομμύρια ευρώ.

• Αδήλωτα ποσά ύψους 1.800.000 σε πρώην παράγοντα της ΠΑΕ ΑΕΚ που έχει κατηγορηθεί και για άλλα αδικήματα.

• Επίσης ελέγχονται 1.900 πωλήσεις ακινήτων μεγάλης αξίας. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

• Ολοκληρώθηκαν 83 δικογραφίες εντός του 2013 για διαφθορά δημοσίων λειτουργών που ανέρχεται στα 8,2 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή