Tι ακριβώς συνέβη μεταξύ της Eurobank και του ΤΧΣ

Tι ακριβώς συνέβη μεταξύ της Eurobank και του ΤΧΣ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πέσουν οι τόνοι επιδίωξαν οι διοικήσεις της Eurobank και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την παρ’ ολίγον εμπλοκή που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η διαφωνία τους στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου.

Την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε στο Bloomberg ότι η τράπεζα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Σημείωσε ακόμα ότι η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην τράπεζα ως anchor investors» προσθέτοντας ότι οι επενδυτές αυτοί «επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον τους σε αυτό το στάδιο» για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Πάντως, η απόφαση της διοίκησης της Eurobank να προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αύξηση το μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2.945 εκατ. ευρώ, με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, προκάλεσε ρήξη με το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ με επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της τράπεζας ουσιαστικά απαγόρευσε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Υπογράμμισε ότι η κάλυψη της αύξησης μόνο από ιδιώτες θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής του, πλήττοντας τα συμφέροντα του μετόχου και κατ’ επέκταση των φορολογούμενων. Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει πάνω από το 95% των μετοχών της Eurobank και μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, θα οδηγούσε στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην τράπεζα στο 30% με 35%. Στόχος του Ταμείου είναι να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της έκδοσης με στόχο να διατηρήσει ποσοστό που θα κυμαίνεται στη ζώνη του 50% της τράπεζας. Από την πλευρά της η διοίκηση της τράπεζας απέστειλε επιστολή στο ΤΧΣ, στην οποία τονίζει ότι η κάλυψη της αύξησης αποκλειστικά από ιδιώτες θα μεγιστοποιήσει την αξία για την τράπεζα και κατ’ επέκταση για τον μέτοχο και το Δημόσιο. Οπως τονίζει η διοίκηση της Eurobank, όσο γρηγορότερα επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιωτικά χέρια, τόσο μεγαλύτερο τμήμα από τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει το ΤΧΣ (5.839 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το περασμένο καλοκαίρι) θα ανακτήσει. Μάλιστα στην επιστολή περιλαμβάνονται αναλύσεις από συμβούλους που τεκμηριώνουν την άποψη της διοίκησης. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε και επιστολές ξένων θεσμικών που βεβαιώνουν την πρόθεσή τους να καλύψουν την αύξηση.

Η διοίκηση της Eurobank μετά την αντίδραση του ΤΧΣ αποφάσισε να αναδιπλωθεί περιμένοντας την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά θα πραγματοποιηθεί μια μεικτή αύξηση κεφαλαίου όπου ποσό 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες, ενώ ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή