Γάλα: Καθιερώνονται τρεις κατηγορίες

Γάλα: Καθιερώνονται τρεις κατηγορίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανία θα είναι αυτή πλέον που θα καθορίζει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, ανάλογα με την τεχνολογία παστερίωσης που χρησιμοποιεί και όχι το κράτος, καθώς η βασική αρχή της πρότασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αποτελούσε και πρόταση του υπ. Ανάπτυξης πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο. Η ρύθμιση αυτή, η οποία ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρακτική, εκτιμάται ότι θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή σε ποιότητα και τιμές, με τις βιομηχανίες να έχουν ήδη επεξεργασθεί την τακτική που θα ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το παστεριωμένο γάλα, αυτό που ξέρουμε ως «φρέσκο», είχε υποχρεωτικά διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες.

Η ρύθμιση για το γάλα περιλαμβάνεται στο 8% αυτών που διαμορφώθηκαν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις και όχι ακριβώς όπως τις πρότεινε ο ΟΟΣΑ. Το 82% των προτάσεων του ΟΟΣΑ υιοθετήθηκε ακριβώς όπως προτάθηκε από τον διεθνή οργανισμό, ενώ ένα 5% στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κάποιες εισφορές υπέρ τρίτων θα εξετασθεί έως το τέλος του έτους.

Η τελική ρύθμιση για το γάλα προβλέπει τα εξής:

• Καθιέρωση τριών κατηγοριών γάλακτος:

α) Παστεριωμένο γάλα. Πρόκειται για το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία παστερίωσης στους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή με βάση κάποιο ισοδύναμο συνδυασμό.

β) Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Πρόκειται για το γάλα που μέχρι σήμερα ονομάζουμε «γάλα υψηλής παστερίωσης» και έχει υποστεί επεξεργασία σε θερμοκρασία 85-127 βαθμούς Κελσίου.

γ) Γάλα ημέρας. Πρόκειται για παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια ζωής του είναι έως δύο ημέρες από την ημέρα παστερίωσης. Επίσης το γάλα αυτό δεν πρέπει να έχει υποστεί θέρμιση. Η θέρμιση είναι μια διαδικασία μετά την άμελξη και πριν από την παστερίωση και ακολουθείται συνήθως για τον περιορισμό του μικροβιακού φορτίου του γάλακτος, όμως χάνονται με αυτήν κάποια θρεπτικά συστατικά. Η ένδειξη «γάλα ημέρας» είναι προαιρετική. Το συγκεκριμένο γάλα δεν προβλέπεται να τοποθετείται σε ειδικό, διακριτό ράφι στα σημεία πώλησης.

• Στις συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες: ημερομηνία παστερίωσης, ημερομηνία λήξης, σήμα καταλληλότητας του προϊόντος, η θερμοκρασία συντήρησής τους αλλά και σε εμφανές σημείο η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες προς διευκόλυνση του καταναλωτή. Στο γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας απαγορεύεται πλέον η αναγραφή της ένδειξης παστεριωμένο. Προκειμένου να έχουν τον χρόνο να προσαρμόσουν τις συσκευασίες στα νέα δεδομένα οι βιομηχανίες θα έχουν περιθώριο δύο μηνών να συμμορφωθούν.

• Ο όρος «φρέσκο» για εμπορικούς λόγους δεν θα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται. Η χρήση του ωστόσο αποσυνδέεται από το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών που προβλέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, τέλος, της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής αλλά και πληρέστερης ενημέρωσης του καταναλωτή, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν, εν όψει της αναθεώρησης του κοινοτικού εφαρμοστικού κανονισμού για τα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2015, να ζητήσουν να αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή