Υψηλές αποδόσεις από ομολογιακά Α/Κ

Υψηλές αποδόσεις από ομολογιακά Α/Κ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποσπά την προσοχή και τα κέρδη από τον Ιούλιο του 2012 να αγγίζουν το λίαν εντυπωσιακό 120%, ωστόσο ο απόλυτος πρωταθλητής των αποδόσεων είναι τα ελληνικά ομόλογα. Με κέρδη που ξεπερνούν το 370%, όσοι τοποθετήθηκαν σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια (Α/Κ) εσωτερικού κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη των αποδόσεων και μάλιστα χωρίς τις μεγάλες διακυμάνσεις και τους κινδύνους της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ) αποκομίζει στην περίοδο Ιουλίου 2012 – 1η Απριλίου 2014 υπερδιπλάσια κέρδη από αυτά που αποκομίζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ίδια περίοδο. Ασφαλώς είχαν προηγηθεί μεγάλες απώλειες για τα ομολογιακά Α/Κ λόγω του PSI και της μεγάλης πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες, ωστόσο, ήταν μικρότερες σε σχέση με τις απώλειες του χρηματιστηρίου. Το «άλμα» στις αποδόσεις των ομολογιακών Α/Κ οφείλεται στη σταδιακή βελτίωση των τιμών των ομολόγων, που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, έχουν πυκνώσει οι θετικές εξελίξεις για την οικονομία, δημιουργώντας ισχυρές προσδοκίες ότι η χώρα επανέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από περίπου έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης. Ισχυρότατο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις σε «ελληνικό κίνδυνο», κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην υποχώρηση των spreads των ομολόγων όσο και στην ισχυρή άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν κέρδη 23% κατά το πρώτο τριμήνο της εφετινής χρονιάς, τα μεγαλύτερα μεταξύ των 34 αγορών κρατικού χρέους που περιλαμβάνονται στους ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή