Τα επόμενα σημαντικά βήματα για την Εθνική και τη Eurobank

Τα επόμενα σημαντικά βήματα για την Εθνική και τη Eurobank

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Eurobank για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) της Τραπέζης της Ελλάδος. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα καταθέσει στις 15 Απριλίου το σχέδιό της για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ η Eurobank ενεργοποίησε τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας και αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 12 Απριλίου, ενώ η λήψη της απόφασης θεωρείται δεδομένη, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ελέγχει περίπου το 95% των μετοχών της τράπεζας. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι τουλάχιστον όσο η ονομαστική αξία (0,30 ευρώ), ενώ για το τελικό εύρος θα αποφασίσει το ΤΧΣ μετά από εισήγηση των ανεξάρτητων συμβούλων. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς οίκους Morgan Stanley και Lazard ως ανεξάρτητους συμβούλους για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της τράπεζας. Οι σύμβουλοι θα ολοκληρώσουν την εργασία τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ περί τις 14 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΧΣ προκειμένου να εγκρίνει τους τελικούς όρους. Για τον προσδιορισμό της τιμής Morgan Stanley και Lazard θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ποιότητα του ενεργητικού, τα αποτελέσματα του stress test, καθώς και τις συνθήκες αγοράς.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της τράπεζας οι μετοχές θα διατεθούν:

• Με διεθνή προσφορά μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) σε ειδικούς επενδυτές που εκπληρώνουν ορισμένα κριτήρια μεταξύ αυτών και του ελάχιστου ποσού επένδυσης. Τη διαδικασία θα διοργανώσουν οι Barclays Bank, Deutsche Bank και JP Morgan.

• Με διάθεση σε επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, στην Ελλάδα. Ωστόσο το Δ.Σ. της τράπεζας διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει την απόφαση συνεκτιμώντας το ευμετάβλητο των αγορών και την ταχεία ολοκλήρωση της αύξησης.

Ο αριθμός μετοχών που θα προσφερθεί στους ξένους και στους Ελληνες θα προσδιοριστεί αργότερα ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι ξένοι θα καλύψουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ της αύξησης. Σε περίπτωση μερικής κάλυψης οποιουδήποτε τμήματος της δημόσιας προσφοράς οι αδιάθετες μετοχές μπορούν να μεταφερθούν στο τμήμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Εάν η ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση υπολείπεται του 50% οι επενδυτές που συμμετείχαν στην προσφορά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους. Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών αυτές θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, ώστε να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της αύξησης. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ΤτΕ για την κατάρτιση του σχεδίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Πρόθεση είναι τα αναγκαία κεφάλαια να καλυφθούν από εσωτερικές πηγές (πωλήσεις θυγατρικών, περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) και χωρίς να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό, ειδικά για τραπεζικές μετοχές. Μέχρι τις 15 Απριλίου η ΕΤΕ θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιό της για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπου θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Εν συνεχεία θα υπάρξει περίοδος διαβουλεύσεων με την ΤτΕ προκειμένου να συμφωνηθεί το τελικό πρόγραμμα. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή), καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή