ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από αύριο η υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος

apo-ayrio-i-ypovoli-ton-aitiseon-gia-ti-lipsi-toy-koinonikoy-merismatos-2018288

Το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Οικονομικών (gsis.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου το ποσό να κατατεθεί στους λογαριασμούς τους το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Τα κριτήρια συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και με τους εκπροσώπους το ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Κεγκέρογλου, Φίλιππο Σαχινίδη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα κριτήρια έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα όσο το δυνατόν περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι του 2014. Ειδικότερα:

• Το επίδομα ανέρχεται στα 500 ευρώ για τον άνεργο και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Συγκεκριμένα, κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει το ποσό των 750 ευρώ, ενώ οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει 916,6 ευρώ.

• Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος το «μέρισμα» είναι να πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το εισόδημα ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού και συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα.

Το εισοδηματικό όριο καθορίστηκε στα 6.000 ευρώ για ένα άτομο και αυξάνεται κλιμακωτά κατά το 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και κατά 1/6 για κάθε τέκνο ηλικίας έως 24 ετών. Δηλαδή για ένα ζευγάρι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί στις 9.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια στις 10.000 ευρώ.

• Εκτός από τα εισοδηματικά, τίθενται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:

– Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο.

– Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

• Για κάθε άτομο της οικογένειας με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό όριο θα  προσαυξάνεται κατά επιπλέον 1.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τα ζευγάρια, δηλαδή 8.000 ευρώ ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.

• Οι δικαιούχοι του μερίσματος θα πρέπει στην ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλουν να συμπληρώσουν: ονοματεπώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και το σύνολο των μελών της οικογένειας.

• Το βοήθημα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

• Οσον αφορά στους 70.000 ενστόλους, το βοήθημα ανέρχεται στα 500 ευρώ. Το βοήθημα θα χορηγηθεί ολόκληρο στα εν ενεργεία στελέχη των οποίων οι αποδοχές τον φετινό Ιανουάριο κυμαίνονταν μέχρι 1.500 ευρώ. Για αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται 12 ευρώ για κάθε 1 επιπλέον ευρώ αποδοχών. Για παράδειγμα, σε αποδοχές 1.503 ευρώ αντιστοιχεί ποσό ενίσχυσης 464 ευρώ (500 – 36 ευρώ = 464 ευρώ).