Στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς

Στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου. Οπως προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αλλάζει η τιμή πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) η οποία θα διαμορφώνεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα. Με αυτό τον τρόπο τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Οπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο αφενός αδιαφορεί εάν χάνουν από τη διαδικασία αυτή οι φορολογούμενοι, αφετέρου, διατηρεί τις υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό των φόρων στην περιουσία και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Επίσης οι πλειστηριασμοί θα δημοσιοποιούνται σε περισσότερα μέσα ενημέρωσης πλην του εβδομαδιαίου δελτίου πλειστηριασμών, καθώς και σε ιστοσελίδα του ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως, με την ισχύουσα νομοθεσία τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό είναι ελάχιστα εξαιτίας των περιορισμών της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο είναι η αντικειμενική του αξία. Δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να«χτυπήσει» ένα ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξίας, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί τον πλειστηριασμό σε ακύρωση, δεδομένου ότι δεν υποβάλλονται προσφορές εκτός και αν πρόκειται για ακίνητο – φιλέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να μην εφαρμοστεί, η ανωτέρω συμφωνία που έγινε πριν από ένα μήνα κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο σύστημα που θα προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προβλέπει:

• Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

• Η τιμή πρώτης προσφοράς θα ανέρχεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου.

• Στην περίπτωση που και ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται περαιτέρω δηλαδή κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του με αντικειμενικά κριτήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία Δικαστηρίων το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν μόλις 11.300 πλειστηριασμοί με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 συνολικά οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν στα δημοτικά καταστήματα τη χώρας έφθασαν στα επίπεδα του 2012 δηλαδή περίπου στις 26.000. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παρουσιάζουν μείωση κατά 50% σε σχέση αυτούς που είχαν διενεργηθεί το 2009. Συγκεκριμένα το 2009 είχαν διενεργηθεί 52.000 πλειστηριασμοί με την αξία των ακινήτων να φθάνει τα 4,3 δισ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο έτος δηλαδή το 2010 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στους 48.000 (αξία ακινήτων 3,8 δισ. ευρώ), το 2011 συρρικνώθηκαν περαιτέρω για να φθάσουν τους 44.100 και το 2012 πραγματοποιήθηκαν μόλις 26.000 πλειστηριασμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή