Μήνυμα του νέου προέδρου του ΣΕΒ προς επιχειρηματίες για συγχωνεύσεις

Μήνυμα του νέου προέδρου του ΣΕΒ προς επιχειρηματίες για συγχωνεύσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βάσεις ενός συνολικότερου επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας και του ρόλου του ΣΕΒ έθεσε με την ομιλία του στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Φέσσας.

Με αναφορές που σηματοδοτούν ουσιαστική διαφοροποίηση από τον «αντιπολιτευτικό» λόγο του προκατόχου του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο κ. Φέσσας έδωσε με την ομιλία του το στίγμα του στην ηγεσία του ΣΕΒ. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αναγνώρισε σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας και ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως μήνυμα για αλλαγές «μέσα στη σταθερότητα» και όχι πλήρους ανατροπής της κατάστασης. Για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ανέδειξε μια τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου. «Η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής, που να προσφέρει πάντως λύσεις και προοπτική», είπε.

Μεταρρυθμίσεις

Η διαφορετική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ενδεικτική της γενικότερης διαφοροποίησης απερχόμενου και νυν προέδρου του ΣΕΒ, όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες των δύο από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Φέσσας επαναπροσδιόρισε πλήρως τις θέσεις του ΣΕΒ ως προς την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έναντι της επικριτικής στάσης του προκατόχου του. «Για τον ΣΕΒ η συμμετοχή μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση σταθερότητας και προοπτικής. Είναι ο ασφαλής δρόμος για την οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε και συνέδεσε την ισότιμη παραμονή μας στην Ευρωζώνη με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας και επιβεβαίωσε, από πλευράς των επιχειρήσεων, το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Αναφερόμενος στη «Νέα Ελλάδα» –όρο που χρησιμοποιούν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ.Τσίπρας– τόνισε ότι για τον ΣΕΒ ταυτίζεται «με μια παραγωγική, εργατική και εξωστρεφή οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά, αλλά στη προσπάθεια, στις ικανότητες και στη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, είναι μια καλή βάση προγραμματισμού, χρειάζεται όμως βελτιώσεις. Πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της μεταποίησης και των κατασκευών και επεσήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη δράση ώστε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσει κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλών δανείων. Εκτενή αναφορά έκανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στον ρόλο της βιομηχανίας, στην οποία περιέλαβε «οποιαδήποτε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα προσθέτει αξία σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται στην Ελλάδα».

Κοινωνική συνοχή

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις του νέου προέδρου του ΣΕΒ για τον αυξημένο κοινωνικό ρόλο του Συνδέσμου, καθώς έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα της «κοινωνικής συνοχής», αλλά και οι θέσεις του για το πώς πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις. «Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «οι μοναχικές πορείες δεν οδηγούν πουθενά». Η νοοτροπία ο «καθένας για το μαγαζάκι του» είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη σε αποτυχία, τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της απασχόλησης επεσήμανε ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τις συνθήκες στις υπάρχουσες. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και τάχθηκε υπέρ παρεμβάσεων, όπως η διανομή κερδών στο προσωπικό ως ανταμοιβή για την παραγωγικότητα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η θέσπιση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή