Μειώνονται τα κλειστά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

Μειώνονται τα κλειστά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσχεση των «λουκέτων» στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2012 καταγράφει η νέα, επικαιροποιημένη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Αν και το ποσοστό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το 30%, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αυτό υποχωρεί προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία σε εμπόρους και ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τον Μάρτιο του 2014 σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, κλειστές ήταν οι 1.986, ήτοι το 31,2%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη καταγραφή της ΕΣΕΕ ήταν 32,4% με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων να ξεπερνάει σε απόλυτα νούμερα τις 2.000, φτάνοντας συγκεκριμένα τις 2.072. Τον Μάρτιο του 2013 τα «λουκέτα» στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας αντιστοιχούσαν στο 28,8% επί του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 28,3%.

Περισσότερες πωλήσεις, λιγότερα λουκέτα

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ έρχονται σε συνέχεια αυτών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, που από τον Δεκέμβριο του 2013 καταγράφει αυξητική πορεία.

Η αντιστροφή της ανοδικής τάσης των κλειστών καταστημάτων διαπιστώνεται και από τη διαχρονική εξέταση των στοιχείων που αφορούν αποκλειστικά τους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας (Ερμού, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη και Σόλωνος). Τον Μάρτιο του 2014 το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στους προαναφερθέντες δρόμους ήταν 31% από 36,4% τον Σεπτέμβριο του 2013, καταγράφοντας επίσης για πρώτη φορά μείωση από τον Αύγουστο του 2010.

Το ρεκόρ κλειστών καταστημάτων κατέχει η Χαρ. Τρικούπη, καθώς ένα στα δύο έχει βάλει «λουκέτο», ενώ αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις οδούς Εμμ. Μπενάκη, με τέσσερα στα δέκα κλειστά καταστήματα, Σταδίου, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36% και Πανεπιστημίου, με το 35% των καταστημάτων να μη λειτουργεί. Τα «λουκέτα» φαίνεται πλέον να μην κάνουν διακρίσεις. Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Μοναστηράκι, αλλά και σε δρόμους όπως η Ιπποκράτους και η Χαριλάου Τρικούπη. Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) που είναι υπεύθυνο για την έρευνα, «αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ενώ μπορεί να διακρίνονται κάποιες «πιάτσες» κλειστών επιχειρήσεων, η γενική εικόνα δείχνει ότι υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή των «λουκέτων» σε όλο το κέντρο της Αθήνας».

Νέες επιχειρήσεις

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, αυτό που παρατηρεί κανείς στους δρόμους γύρω από την οδό Ερμού είναι η ίδρυση διαρκώς νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της μαζικής εστίασης, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν επιχειρήσεις ειδών ένδυσης και υφασμάτων. Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ξεκινάει τώρα νέα έρευνα με στόχο να καταγράψει σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται στην Αθήνα.

Ο τουρισμός «σπάει» τα λουκέτα

Καλός οιωνός η υποχώρηση των «λουκέτων», αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη στην κατεύθυνση της ανακούφισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος τόσο λόγω της ανάσχεσης των «λουκέτων», όσο και λόγω της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής κίνησης. «Παρά τη σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας. Τα ποσοστά το τελευταίο εξάμηνο δείχνουν ότι πράγματι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή