H HellasSat ανοίγει τα «φτερά» της με τη συνδρομή αραβικών κεφαλαίων

H HellasSat ανοίγει τα «φτερά» της με τη συνδρομή αραβικών κεφαλαίων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την πώληση της HellasSat από τον ΟΤΕ στην Arabsat, η εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών προτίθεται να θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη μέχρι το 2017 δύο νέους δορυφόρους. Oι νέοι δορυφόροι θα ονομαστούν HellasSat-3 και HellasSat-4 και θα τοποθετηθούν στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά, την οποία κατέχουν από το 1993 η Ελλάδα και η Κύπρος. Το κόστος του εγχειρήματος εκτιμάται σε περισσότερο από 450 εκατ. δολ. και στόχος είναι, αφενός μεν η διασφάλιση της δορυφορικής θέσης της χώρας μας στο Διάστημα, αφετέρου δε η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της HellasSat στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια και Νότια Αφρική. Προς την κατεύθυνση αυτή, η HellasSat ήδη έχει απευθύνει από τον περασμένο Μάρτιο στη διεθνή αγορά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια των δορυφορικών συστημάτων (request for proposals). Η υποβολή προσφορών αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και πρόκειται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό η αφρόκρεμα της διεθνούς αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

H Arabsat

Η HellasSat ήταν θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ, την οποία ο οργανισμός πούλησε τον Απρίλιο του 2013 αντί 208 εκατ. ευρώ στον διακρατικό αραβικό οργανισμό Arabsat, στον οποίο συμμετέχουν οι 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Η Arabsat απέκτησε το 96,75% της HellasSat, ενώ το υπόλοιπο 3,25% κατέχει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Ο αραβικός διακρατικός οργανισμός, κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, διατήρησε την εταιρική δομή της HellasSat και όλες τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Το κέντρο ελέγχου των δορυφόρων ωστόσο μετακινήθηκε από τις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ σε νέες εγκαταστάσεις στο Κορωπί της Αττικής.

Οπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της HellasSat και διευθύνων σύμβουλος του Arabsat, Καλίντ Μπαλκχέιαουρ, οι νέοι δορυφόροι HellasSat θα παρέχουν τις υπηρεσίες Ka, που είναι κατάλληλες για δορυφορικές επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και νέες δορυφορικές υπηρεσίες τηλεόρασης με πανευρωπαϊκή κάλυψη. Ειδικότερα, με την απόκτηση του HellasSat-3 και HellasSat-4, η HellasSat θα αυξήσει σημαντικά τη σημερινή χωρητικότητά της στο Διάστημα. Η επαύξηση αυτή, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, θα επιτρέψει να προσφέρει δορυφορική τηλεοπτική κάλυψη σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με αξιοπιστία 100% (redundant). Σήμερα κάλυψη με αξιοπιστία 100% προσφέρουν οι δορυφορικοί οργανισμοί Eutelsat και Astra. Στην πράξη η HellasSat με τους νέους δορυφόρους επιδιώκει, εκτός από τη μεγάλη επέκταση των δυνατοτήτων της με την αύξηση της χωρητικότητας στο Διάστημα, να πετύχει και ραγδαία αύξηση των εσόδων της.

Aναβάθμιση

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι δορυφόροι διασφαλίζουν και αναβαθμίζουν την τροχιακή θέση της Ελλάδος σε πανευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεοπτικό hot spot με εφεδρεία. Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της θέσης στο Διάστημα, η HellasSat είναι σχεδόν υποχρεωμένη ν’ αποστείλει δεύτερο δορυφόρο που θα καλύψει το επιχειρηματικό κενό που θα δημιουργηθεί από τον HellasSat-2, αφού η ζωή του τελευταίου λήγει το καλοκαίρι του 2018. Σημειώνεται ότι η εκτόξευση HellasSat-3, που τώρα προγραμματίζεται, θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2016 και του HellasSat-4, μερικούς μήνες αργότερα.

Ο ΟΤΕ διέθεσε τη HellasSat Α.Ε. παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Η Arabsat, αμέσως μετά την εξαγορά της θυγατρικής του ΟΤΕ, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. δολ. για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Ομως το ύψος της επένδυσης αναμένεται να είναι ελκυστικότερο λόγω της μείωσης του κόστους εκτόξευσης και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας με την από κοινού παραγγελία από τον όμιλο Arabsat τεσσάρων δορυφόρων, δύο για τη HellasSat και δύο για τον Arabsat. Πρόκειται για δορυφόρους 6ης γενιάς, όπως αποκαλούνται στην αεροδιαστημική.

Η Arabsat Satellite Communications, έχοντας εκτοξεύσει 15 δορυφόρους, διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους, προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το 2011, αναδείχτηκε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή