Λάζλο Αντορ: Δύσκολη η επόμενη 5ετία για την απασχόληση στην Ε.Ε.

Λάζλο Αντορ: Δύσκολη η επόμενη 5ετία για την απασχόληση στην Ε.Ε.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανήσυχος για την προοπτική της απασχόλησης στην Ενωμένη Ευρώπη και μετά το 2020, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, εμφανίστηκε χθες ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Αντορ. Μιλώντας σε κλειστό κύκλο εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, παραδέχτηκε ότι η Συνθήκη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Πρόσθεσε δε ότι εάν η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη δεν συμφωνήσουν μέσα στην πενταετία σε κάποιες διορθώσεις στα ζητήματα αρχιτεκτονικής και δεν εξοπλιστεί η Ευρώπη με πολιτικές ανάκαμψης, η επόμενη πενταετία θα είναι πολύ δύσκολη. Μάλιστα επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημοσιονομικών μεταβιβάσεων σε χώρες που έχουν ανάγκη, ενώ τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιδόματος ανεργίας στο 40% του βασικού μισθού για όλους όσοι ωθούνται εκτός αγοράς λόγω της κυκλικής ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως σε ομιλία του στο Βερολίνο υποστήριξε ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει οδηγήσει σε υψηλή ανεργία, πτώση στο εισόδημα των νοικοκυριών και αύξηση της φτώχειας – κυριολεκτικά δυστυχία για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους». Το ευρώ, σύμφωνα με τον Αντορ, αποτέλεσε παγίδα για ορισμένα κράτη-μέλη «που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές κρίσεις μέσω προσαρμοσμένων νομισματικών πολιτικών και υποτίμησης στην ισοτιμία συναλλάγματος».

«Αφενός, εισάγουμε κοινωνική νομοθεσία για να βελτιώσουμε εργασιακές προδιαγραφές και να δημιουργήσουμε θεμιτό ανταγωνισμό στην Ε.Ε. Αφετέρου, θεσπίζουμε μια νομισματική ένωση η οποία μακροπρόθεσμα ενισχύει τις ασυμμετρίες στην κοινότητα και διαβρώνει τη δημοσιονομική βάση για το εθνικό κράτος πρόνοιας», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Μια πιθανή λύση θα ήταν η απόσυρση χρημάτων από τα εθνικά ταμεία μέσω των δημοσιονομικών μεταφορών ανάμεσα στα μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ» υποστήριξε. Μέρος από το συγκεντρωθέν χρηματικό ποσό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT