Τρία Ταμεία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες

Τρία Ταμεία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασφαλιστικό σύστημα τριών Ταμείων, ένα για τους μισθωτούς, ένα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι ένα τρίτο για τους αγρότες καλείται να καταλήξει η κυβέρνηση, αφού παραλάβει στα τέλη του τρέχοντος μηνός την έκθεση για τα Ταμεία που έχει αναθέσει στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η έκθεση του ΚΕΠΕ θα υπολογίσει τα αναλογιστικά ελλείμματα και εφόσον διαπιστώσει προβλήματα, θα προτείνει τη λήψη παραμετρικών αλλαγών. Με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η ενοποίηση των  ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να νομοθετηθούν οι αλλαγές το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε δηλώσεις του υποβαθμίζει τις πιθανές επιπτώσεις σε συντάξεις και παροχές από μία ανάλογη ενοποίηση, περιορίζει την όλη διαδικασία στο διοικητικό πλαίσιο και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο στον χώρο των Ταμείων επικρατεί μεγάλη ανησυχία όχι τόσο για το ταμειακό έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ για εφέτος όσο για το σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης που εντοπίζεται από το 2016 και μετά. Η κρισιμότητα του συστήματος αν και δεν αναφέρεται ως τέτοια, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει οπωσδήποτε στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, η διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα έχει κανένα νόημα. Η χρονική στιγμή ανακοίνωσης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές συνθήκες. Ομως στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης ορίζεται ότι ο νέος νόμος πρέπει να ισχύσει από την 1.1.2015.

Από σήμερα άρχισε να εφαρμόζεται η μείωση των εισφορών κατά 3,9 μονάδες (2,9 για την εργοδοτική εισφορά και 1 ποσοστιαία μονάδα για την εργατική). Εκτός από τη μικρή ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και στην απειροελάχιστη αύξηση που μπορεί να δουν οι μισθωτοί, η συγκεκριμένη μείωση προκαλεί απώλειες περίπου 974 εκατ. ευρώ μέχρι το έτος 2018. Εξ αυτών τα 428,06 εκατ. είναι η απώλεια του 2014 και 425,80 θα είναι οι απώλειες για το 2015 κυρίως στον ΟΑΕΔ αλλά και στα Ταμεία.

Παρακράτηση φόρου

Επίσης εντός του Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων, με ενιαίο τρόπο για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το νέο σύστημα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2014 και με αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού πόσου που εισπράττουν οι συνταξιούχοι από 2,8% έως και 7,5% (ή από 27 έως και 200 ευρώ τον μήνα) και όταν εφαρμοστεί θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2014.

Ηδη ξεκίνησε από αυτόν τον μήνα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων –για τα περισσότερα Ταμεία– κατά 5,2% για περίπου 1.168.540 συνταξιούχους. Κατά μέσο όρο η μείωση δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ στα Ταμεία που είναι ενταγμένα στο ΕΤΕΑ.

Εισφορές και φόροι

Πρόβλεψη για τη δημιουργία κοινού πλαισίου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων προβλέπει απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης αυτής και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους σύμφωνα με την απόφαση είναι:

• Εως την 30/09/2014 να έχει καταρτιστεί η μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους, στη φορολογική διοίκηση.

• Εως την 31/12/2015 η δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος.

• Εως την 31/12/2016 η εναρμόνιση της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με τον φόρο.

• Εως την 1/07/2017 η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή