«Λουκέτο» στο επικουρικό Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

«Λουκέτο» στο επικουρικό Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην (αυτο) διάλυση -με την αποχώρηση των μελών- και σε ταυτόχρονη διανομή των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, οδηγείται το επικουρικό Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και Αλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ). Στη συνέχεια θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου επαγγελματικού Ταμείου ασφάλισης. Το Δ.Σ. του Ταμείου, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των μετόχων, που δεν είναι άλλοι από τους Συλλόγους των υπαλλήλων των Τραπεζών που διατηρούν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, εξετάζει τη διάλυση και τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Ηδη οι Σύλλογοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις των μελών τους έως και τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση για την αποχώρηση των ασφαλισμένων από το Ταμείο, το οποίο έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πόροι του να μην επαρκούν για την καταβολή συντάξεων και λοιπών παροχών. Η διάλυση και χρεοκοπία του επικουρικού Ταμείου αποτελεί μια σαφή ένδειξη των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επικούρησης όχι μόνο λόγω της απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων και του χαρτοφυλακίου των ομολόγων και των άλλων τίτλων που κατείχαν, αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων ανατροπών στην εργασία, τη μείωση του προσωπικού στον τραπεζικό τομέα και τις αλόγιστες αυξήσεις παροχών του παρελθόντος. Ταυτοχρόνως το πρόβλημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποδεικνύει και τα αδιέξοδα του ελληνικού τύπου αυτοδιαχείρισης των Ταμείων. Φαινόμενο το οποίο είχε εκδηλωθεί πριν από τέσσερα χρόνια και στον αντίστοιχο φορέα εφάπαξ των υπαλλήλων της Γενικής Τράπεζας.

Το πρόβλημα για το άλλοτε εύρωστο Ταμείο στο οποίο η ασφαλιστική σχέση εν ενεργεία εργαζομένων και συνταξιούχων είχε περάσει την «κόκκινη γραμμή» λόγω των μεγάλων μεταβολών στην απασχόληση και στην ασφάλιση του τραπεζικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, επιδεινώθηκε όταν διαπιστώθηκε πως καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να καταβληθεί σε νέους συνταξιούχους εάν εκτελεστούν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έγιναν δεκτές οι προσφυγές συνταξιούχων για επαναφορά των παροχών στα πρότερα επίπεδα. Και τούτο διότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η υλοποίηση των αποφάσεων ανεβάζει την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη στο ύψος των 44 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί το 2013, όταν τα έσοδα από εισφορές παραμένουν καθηλωμένα στο ποσό των 15,6 εκατ. ευρώ. Οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες τινάζεται το Ταμείο στον «αέρα» εκδόθηκαν μετά τις προσφυγές συνταξιούχων κυρίως από την πρώην Ιονική. Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι πρόσφατες αποφάσεις με τις οποίες υπέστησαν μεγάλη μείωση στις συντάξεις τους.

Μέλη του Ταμείου είναι υπάλληλοι και μέλη των οικείων Συλλόγων των εξής τραπεζών:

• Alpha Bank (πρώην Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας).

• Eurobank (για το προσωπικό της πρώην Εργασίας, Κρήτης και Αθηνών).

• Τράπεζα Πειραιώς (για το προσωπικό της πρώην Μακεδονίας – Θράκης).

• Τράπεζα Αττικής.

• Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (για τους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΕΔΟ, ΕΤΕΒΑ και Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας).

• Πρώην Εγνατίας (για τους πρώην Κεντρικής Ελλάδος).

• Για τους εργαζομένους της Αραβοελληνικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο είχε προβεί σε αναλογιστική μελέτη από την οποία προέκυπτε ότι το αναλογιστικό έλλειμμα απαιτούσε αμέσως διορθωτικά μέτρα. Στη συνέχεια ελήφθησαν μέτρα τα οποία οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις, όπως:

• Μεσοσταθμική μείωση όλων των βοηθημάτων κατά 30% από 1.7.2012, με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου ορίου βοηθήματος από 906,78 σε 600 ευρώ και του κατώτατου ορίου βοηθήματος από 200 σε 72,03 ευρώ.

• Κατάργηση των δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων), καθώς και του επιδόματος αδείας στα καταβαλλόμενα βοηθήματα από 1.1.2013. Τα βοηθήματα δηλαδή καταβάλλονται πλέον 12 φορές το χρόνο.

• Θεσμοθέτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή