ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία σε 48 δόσεις δεν απέδωσε

Η ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία σε 48  δόσεις δεν απέδωσε

Mόνο ο ένας στους δέκα οφειλέτες των Ταμείων ανταποκρίθηκε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρόλο που οι 4 στους 10 εντάχθηκαν στη ρύθμιση, από την οποία, όμως, στη συνέχεια αποχώρησαν. Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι διοικητές των Ταμείων στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Παν. Κοκκόρη, μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσαν στους εκπροσώπους των πιστωτών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει ότι δεν ήταν αναμενόμενα. Η ρύθμιση των 48 μηνιαίων δόσεων δεν προχωρά, οι φορείς δεν μπορούν να εισπράξουν τρέχουσες εισφορές και το ταμειακό πρόβλημα γίνεται οριακό.

Στον ΟΑΕΕ μόνο ο ένας στους οκτώ οφειλέτες εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Ειδικότερα, σε σύνολο 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών οι 368.772 έχουν οφειλές (σύνολο 7 δισεκατομμύριων ευρώ).

Από αυτούς οι 24.684 είναι στη ρύθμιση «νέα αρχή» (για να ρυθμίσουν 168,5 εκατομμύρια ευρώ) και οι 22.595 στην πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων (για ποσό 75 εκατομμυρίων ευρώ). Περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και μπήκαν αρχικά σε μία από τις δύο ρυθμίσεις, στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν.

Στο ΙΚΑ, περίπου το 40% όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση «νέα αρχή» (με τις έως και 48 δόσεις) σταμάτησαν να πληρώνουν. Υπολογίζεται ότι 60.000 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση χρεών.

Νέα συνάντηση

Σήμερα αναμένεται νέα κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με την τρόικα με αντικείμενο το σύνολο των ανοικτών θεμάτων (ενοποιήσεις ταμείων, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικές διατάξεις), ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα βελτίωσης της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των ταμείων έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αύξησης των δόσεων σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των όρων συμμετοχής. Για παράδειγμα, έχουν προτείνει να έχουν τη δυνατότητα να μπουν εκ νέου στη ρύθμιση και όσοι στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν και να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση «νέα αρχή» και οι οφειλές που έγιναν μέσα στο 2014. Στη χθεσινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έγινε εκτενής αναφορά στις ιδιαιτερότητες του κάθε Ταμείου και στα αίτια που οδηγούν στην περιορισμένη συμμετοχή.