ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσημη πρώτη της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα

episimi-proti-tis-neas-dioikisis-toy-taiped-o-diagonismos-gia-to-ippodromiako-stoichima-2037992

Την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τοποθετείται η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την ημέρα εκείνη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ακρόαση του νέου πρόεδρου, Εμμανουήλ Κονδύλη, και του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Πασχάλη Μπουχώρη. Οι ίδιοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους αμέσως μετά τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ανώνυμης εταιρείας.

Οι αλλαγές αυτές ωστόσο δεν θα είναι οι μοναδικές. Θα περιλαμβάνουν ακόμη την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Κουτσουδάκη, ο οποίος έχει ζητήσει την αντικατάστασή του από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Πάντως η απερχόμενη διοίκηση, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, παραμένει στη θέση της μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα η ίδια να χειριστεί την υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ελληνικού ιπποδρόμου, που αυτές τις ημέρες συνιστά το πιο καυτό θέμα στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τον σκοπό αυτό, έχει καθοριστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη 7 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποια μέλη διοίκησης θα συμμετάσχουν σ’ αυτό, δηλαδή τα απερχόμενα ή τα νέα. Πάντως το βασικό θέμα συζήτησης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Intralot. Παράλληλα, ο ανεξάρτητος αποτιμητής που έχει προσληφθεί για τις ανάγκες του διαγωνισμού θα διατυπώσει τη γνώμη του για το ποιο πρέπει να είναι το εύλογο τίμημα που πρέπει να προσφέρει ο προτιμητέος επενδυτής για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, θα έχει ουσιαστικά τρεις επιλογές. Η πρώτη, εφόσον το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο. Η δεύτερη είναι να ζητήσει τη βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος ώσπου αυτό να κριθεί ικανοποιητικό και η τρίτη, εφόσον το τίμημα είναι ικανοποιητικό, να συμφωνήσει στην παραχώρηση της άδειας στον μοναδικό ενδιαφερόμενο.

Την κατάσταση ωστόσο περιέπλεξε περισσότερο η μη σύννομη «σφήνα» της επενδυτικής εταιρείας GFP (Global Family Partners). Η τελευταία, λίγο πριν από την προχθεσινή εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, κατέθεσε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ στην οποία γνωστοποιείται ότι διαθέτει έως 40 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα έφεραν σε εμπλοκή με τη συγκεκριμένη εταιρεία επενδυτές της Emma Delta, που έχει επενδύσει στον ΟΠΑΠ.

Επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναγνωρίζει τις κινήσεις της GFP και ορθώς πράττει. Ωστόσο, η εμπλοκή της επενδυτικής εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν και μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της χώρας μας, δημιουργεί εντυπώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. Ειδικά στην περίπτωση που ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος, η Intralot, έχει προσφέρει ένα «χαμηλό» τίμημα, τότε η ροπή του ΤΑΙΠΕΔ προς ακύρωση του διαγωνισμού, και την έναρξη ενός νέου, θα αυξηθεί σημαντικά.