Ευρωπαϊκός «τυφώνας» έπληξε το Χ.Α.

Ευρωπαϊκός «τυφώνας» έπληξε το Χ.Α.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαμηλό βαρομετρικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία και των πιέσεων που δέχεται ο ευρωπαϊκός Νότος, έφτασε ενισχυμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αιτία των ισχυρότατων πιέσεων που δέχθηκε η αγορά στην Ελλάδα υπήρξε η ανησυχία των επενδυτών για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έντονη ήταν άλλωστε και η ανησυχία που προκάλεσε το προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters για αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα (και αντικατάσταση από ευρωπαϊκή ομάδα δράσης). Η είδηση ερμηνεύεται από την αγορά ως κίνδυνος χαλάρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στους εσωτερικούς παράγοντες που πυροδότησαν τη ρευστοποίηση ελληνικών μετοχών -κυρίως του τραπεζικού κλάδου- ήταν και η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο το εύθραυστο της πολιτικής ισορροπίας. Αποτέλεσμα του κοκτέιλ των αρνητικών εκτιμήσεων υπήρξε η πτώση του γενικού δείκτη στο Χ.Α., ο οποίος έκλεισε με απώλειες -2,66%, στις 1.093,51 μονάδες, καταγράφοντας την όγδοη στη σειρά πτωτική συνεδρίαση και φλερτάροντας με το χαμηλό έτους των 1.065 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να χάνει έως και 9,06%, για να κλείσει τελικώς με απώλειες 5,71%.

Ο περιορισμός των απωλειών έγινε κυρίως λόγω της απορρόφησης των κραδασμών από την Εθνική Τράπεζα, καθώς σήμερα εισέρχεται σε όλους τους δείκτες STOXX από τους οποίους αποχωρεί η πορτογαλική Banco Espirito Santo. H ETE κατέληξε τελικώς με απώλειες 1,76% από -7,05% νωρίτερα, η Alpha Bank με -4,5% σε νέο χαμηλό έτους τα 0,573 ευρώ, η Eurobank με -5,88% σε χαμηλό έτους επίσης και κάτω από το τελευταίο placement των 0,31 ευρώ, στα 0,304 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε επίσης σε νέο χαμηλό έτους, στα 1,26 ευρώ. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 252,14 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 74% αφορούσε τις τράπεζες (Εθνική 76,3 εκατ. ευρώ και Πειραιώς 53,8 εκατ. ευρώ), ενώ άλλαξαν χέρια και περί τα 20 πακέτα.

Το Χ.Α. αποτέλεσε χθες και παράπλευρη απώλεια της κόπωσης των διεθνών αγορών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εκρηκτικό μείγμα αρνητικών εξελίξεων, που ξεκινούν από τον οικονομικό πόλεμο Ρωσίας-Ευρώπης και επεκτείνονται στα προβλήματα που εμφανίζει ο ευρωπαϊκός Νότος. Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Ιταλίας, όπου περνάει σε ύφεση για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην Πορτογαλία, είχαν ως αποτέλεσμα τις έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορτογαλική Banco Comercial Portugues SA υποχωρούσε χθες έως και 10,92% και η ιταλική Βanco Pololare βρέθηκε να χάνει έως και 7%. Ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 έκλεισε με απώλειες -4,07%, ο ισπανικός IBEX 35 με -1.04%, ο ιταλικός FTSE MIB με -2,70%, ενώ στο -0,69% συγκρατήθηκαν οι απώλειες για τον FTSE 100, στο -0,61% για τον CAC 40 και στο -0,65% για τον DAX. Πιέσεις σημειώθηκαν και στις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την απόδοση των πορτογαλικών, ελληνικών και ιταλικών ομολόγων να αυξάνεται περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, των ισπανικών κατά 9 και των ιρλανδικών κατά 8 μονάδες βάσης.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές στη χώρα μας επεσήμαναν χθες ότι οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών δείχνουν αφενός την ανησυχία των επενδυτών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και αφετέρου την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε μία νέα αύξηση κεφαλαίου που θα προκύψει από τα στρες τεστ της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Η περίπτωση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo προοιωνίζεται σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα θα επιδιώξει να απομακρύνει κάθε σκιά αφερεγγυότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις 4 ελληνικές, ακολουθώντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης. Η απροθυμία των επενδυτικών κεφαλαίων αφορά κυρίως το ενδεχόμενο τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα καταλογιστούν από τα στρες τεστ να υπερβούν αυτά των αρχικών εκτιμήσεων, που τα προσδιορίζουν κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή