Την πώληση του 30% του ΔΑΑ εξετάζει το ελληνικό Δημόσιο

Την πώληση του 30% του ΔΑΑ εξετάζει το ελληνικό Δημόσιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» δημιουργεί η φερόμενη ως πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο το 25% από το 55% που κατέχει σήμερα. Αν και έως σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καταλήξει τι ποσοστό θα διαθέσει προς πώληση, αρμόδια κυβερνητική πηγή που σχετίζεται με τα θέματα των επενδύσεων υποστηρίζει ότι η κατεύθυνση είναι πιθανότατα η πώληση μόνο του 30% εκ του 55% που έχει το ελληνικό Δημόσιο στο ΔΑΑ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, θεωρείται ότι ουσιαστικά απομακρύνει από το «παιχνίδι» τους Κινέζους επενδυτές οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν να αποκτήσουν ποσοστό όχι μικρότερο από το 50%+1 μετοχή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας και το μάνατζμεντ, ενώ από την άλλη ισχυροποιεί τη θέση των Καναδών στην επικείμενη «κούρσα» για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου. Οι κινεζικές εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί είναι η Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM) και η Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd. Χθες, άλλωστε, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της PSP Investments, Πατρίκ Σαρμπονό, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του καναδικού fund να αποκτήσει ένα επιπλέον 30% του ΔΑΑ, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατέχει στο 70%. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρ. Πεκ. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία για το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΑΑ που θα τεθεί προς πώληση. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «όταν είσαι ήδη μέσα σε μια επιχείρηση, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα σ’ ένα διαγωνισμό». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, η PSP Investments το 40% και το 5% η οικογένεια Κοπελούζου.

Ο εκπρόσωπος της PSP Investments φέρεται επίσης να συζήτησε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, διάσταση που επίσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μοντέλο που θα ακολουθηθεί τελικά για την αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος». Τέλος, κατά τη συνάντηση, οι Καναδοί επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή