Στα ψυγεία η συγκομιδή Πέλλας, Ημαθίας

Στα ψυγεία η συγκομιδή Πέλλας, Ημαθίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από Ε.Ε. έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη για τα ροδάκινα στην Πέλλα και την Ημαθία, εφόσον χθες δεν φορτώθηκαν ποσότητες και η συγκομιδή παρέμεινε στα ψυγεία. Οι έμποροι δεν θέλησαν να ξεκινήσουν τη διαδρομή, διακινδυνεύοντας να χρειαστεί να επιστρέψουν με γεμάτα τα φορτηγά, αν και από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ακύρωση των επιμέρους συμφωνιών. Περίπου το 50% των νωπών φρούτων από τις δύο περιοχές, αλλά και από την Πιερία, όπου τον Οκτώβριο θα βγουν τα ακτινίδια, εξάγεται στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, εξηγεί ότι περίπου 5.000 τόνοι ροδάκινων που βρίσκονται στα ψυγεία του Συνεταιρισμού είχαν προορισμό τη Ρωσία. Η απειλή του εμπάργκο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών φέτος, που δεν εξασφάλισαν καλές τιμές για τα προϊόντα τους εξαιτίας της υπερπαραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία. Και άλλα προϊόντα διατροφής όπως λάδι, ελιές, κρασί και συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινου εξάγονται στη Ρωσία, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα νωπά προϊόντα που είναι περισσότερο ευπαθή. Πρόβλημα, λοιπόν, θα ανακύψει και με τα κηπευτικά από την Κρήτη, αλλά και με τα μήλα νέας εσοδείας.

Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί στάση αναμονής και χαμηλούς τόνους έως… σήμερα, ημέρα που η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα δημοσιοποιήσει τον λεπτομερή κατάλογο των προϊόντων των οποίων θα απαγορεύσει τις εισαγωγές, τις χώρες προέλευσης, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει το εμπάργκο, το οποίο ενδεχομένως να διαφοροποιείται από προϊόν σε προϊόν.

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι όσον αφορά τα τρόφιμα η Ελλάδα ποντάρει στις καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία προκειμένου να μην εξοβελιστούν πλήρως τα προϊόντα της από τη ρωσική αγορά. Διαρκείς, άλλωστε, είναι οι επαφές με εμπορικούς παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό κλίμα. Το σημαντικότερο επίσης είναι ο ρωσικός αποκλεισμός συγκεκριμένων προϊόντων να μην ανοίξει την πόρτα της ρωσικής αγοράς σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ομάδες παραγωγών που περιμένουν την ευκαιρία για να διεισδύσουν στην αγορά.

Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή