Γκίκας Μαγιορκίνης στην «Κ»: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Γκίκας Μαγιορκίνης στην «Κ»: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Η πιθανότητα παρενεργειών ισούται με την πιθανότητα να πνιγείς τρώγοντας στο διάστημα ενός έτους στις ΗΠΑ», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης για το σκεύασμα της AstraZeneca

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα –εκ του θυμικού προερχόμενα– αντανακλαστικά των αντιεμβολιαστών ξύπνησε η ανακοίνωση της απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca χθες. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η σύστασή του δεν είναι πλέον αποδοτική στην αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η απόσυρση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, που είχε καταφερθεί πολλές φορές κατά του συγκεκριμένου εμβολίου και της εταιρείας, χθες επιτέθηκε προς τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γράφοντας «όλα εδώ αποκαλύπτονται και θα πληρωθούν», ενώ κατηγόρησε και τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου, καθώς αυτό δεν χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια και έχει σταματήσει η παραγωγή του. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, «το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί πλέον. Δεν υπάρχουν ποσότητες εμβολίων στα ράφια για να αποσυρθούν και να καταστραφούν. Απλώς δεν έχει πλέον νόημα για την εταιρεία η άδεια παραγωγής του».

«Εσωσε ζωές»

Ο κ. Μαγιορκίνης θυμίζει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δόθηκε στην εταιρεία AstraZeneca με την προϋπόθεση να το διανείμει χωρίς κέρδος. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν χρειαζόταν να τεθεί σε βαθιά κατάψυξη για να διατηρηθεί έδωσε τη δυνατότητα να φθάσει σε πολλά μέρη του κόσμου, εκεί όπου δεν μπορούσαν να φθάσουν τα άλλα εμβόλια. «Εμβολιάστηκαν πάνω από 3 δισ. άνθρωποι και βοήθησε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σώζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων», προσθέτει.

Οσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβώσεων, η πιθανότητα ήταν ελάχιστη, 1-2 περιπτώσεις στις 100.000, και αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες περίπου 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οσοι έκαναν το εμβόλιο πριν από δύο χρόνια ή και παλαιότερα δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται σήμερα για οποιαδήποτε παρενέργεια, σημειώνει σε ανάρτησή του ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο το να τρώμε. Η πιθανότητα παρενεργειών ισούται με την πιθανότητα να πνιγείς τρώγοντας στο διάστημα ενός έτους στις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης. «Επίσης, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από αυτοκινητικό στο χρονικό διάστημα ενός έτους είναι 10 φορές μεγαλύτερη», σημειώνει.

Ο κ. Λύτρας από την πλευρά του επισημαίνει πως το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε μια τόσο σπάνια παρενέργεια αποτελεί επιτυχία της φαρμακοεπαγρύπνησης και αποδεικνύει ότι λειτουργεί και ενισχύει την ασφάλεια των εμβολίων. Και υπογραμμίζει ότι «απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ισορροπία οφέλους και κινδύνου. Από τη μία ο κίνδυνος του ιού (γνωστός και μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου. Το όφελος σε ζωές είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το συγκεκριμένο εμβόλιο αφορούσε την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας της COVID-19 και έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT