ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση έως 50% στις τιμές ενοικίων για γκαρσονιέρες και δυάρια στην Αθήνα

meiosi-eos-50-stis-times-enoikion-gia-gkarsonieres-kai-dyaria-stin-athina-2041451

Συνολική πτώση της τάξεως του 50% έχουν καταγράψει οι τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων της Αθήνας, τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές και οικονομικούς μετανάστες, είναι δηλαδή μεγάλης ηλικίας και διαθέτουν επιφάνεια έως 60 τ.μ. Αντίστοιχα, κατά το τρέχον έτος, οι τιμές σημειώνουν πτώση κατά 5-7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η ρευστότητα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών είναι ακόμα αισθητά περιορισμένη.

Ελλειψη ζήτησης

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακίνητης περιουσίας Group RE/MAX Newdeal, μέλος της ομώνυμης αλυσίδας μεσιτικών γραφείων, «το σημαντικότερο στοιχείο που οφείλει κανείς να γνωρίζει σήμερα, είναι ότι μπορεί να νοικιάσει γκαρσονιέρα από 150 ευρώ και δυάρι από 200 ευρώ». Με βάση την έρευνα, η μεγάλη αυτή κάμψη της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τη μείωση της εσωτερικής φοιτητικής μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Πλέον, όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που μετακινούνται σε άλλες πόλεις, προκειμένου να σπουδάσουν. Αντιθέτως, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν κατά κύριο λόγο σχολές, οι οποίες βρίσκονται στην πόλη τους, ώστε να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με πρόσθετα έξοδα.

Ο δεύτερος λόγος που έχει οδηγήσει τις τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων προς τα κάτω, είναι η απουσία ζήτησης από οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι τα προηγούμενα αποτέλεσαν τον βασικό κινητήριο μοχλό της εν λόγω αγοράς. Η μείωση του αριθμού των μεταναστών, ή έστω η σταθεροποίηση του αριθμού τους, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για φθηνά και μικρά διαμερίσματα. Επί της ουσίας, η αγορά των ενοικίων έχει «σβήσει» την αύξηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στο επίπεδο των αρχών του 2000. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Οπως αναφέρει η κ. Σταυρούλα Βαμβακά, ιδιοκτήτρια της Group RE/MAX Newdeal, «είναι φυσικό ότι όσα διαμερίσματα βρίσκονται δίπλα στα Πανεπιστήμια, προσφέρονται σε υψηλότερες τιμές, συγκριτικά με άλλα ακίνητα». Ωστόσο, κατά την ίδια, μεγαλύτερη σημασία έχει το διαμέρισμα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, να έχει χαμηλά κοινόχρηστα και επαρκείς συγκοινωνιακές προσβάσεις, ώστε να εξυπηρετείται ο φοιτητής. Σήμερα, ελκυστικές τιμές ενοικίασης προσφέρονται σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τα Κάτω Πετράλωνα, ο Νέος Κόσμος, οι Αμπελόκηποι και ο Πειραιάς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι σε σχετική της πρόσφατη ανάλυση για την αγορά των ενοικίων κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values είχε αναφέρει ότι, «το σχετικά απροσδόκητο γεγονός που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη. Ετσι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα καλό διαμέρισμα στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις με τη Γλυφάδα μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη. Το φαινόμενο αποδίδεται κατά την GLP Values στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια και στα νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι στις πυκνοκατοικημένες και τις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».

Οδηγίες

Στις συμβουλές που δίνει προς τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές η εταιρεία, επισημαίνεται ότι μια καλή λύση σε μεγαλύτερα διαμερίσματα (που συνεπάγονται και υψηλότερο κόστος ενοικίασης) είναι η συγκατοίκηση, τάση που είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι καλό θα ήταν, εφόσον απευθυνθείτε σε κάποιον μεσίτη, να επιλέξετε κάποιον που να ασκεί νόμιμα το συγκεκριμένο επάγγελμα και σε κάθε περίπτωση, να έχετε υπόψη σας, ότι πρώτα οφείλει να σας βρει το διαμέρισμα της αρεσκείας σας και μετά να σας χρεώσει για τις υπηρεσίες του. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων και το ύψος των κοινοχρήστων, καθώς μερικές φορές είναι δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με το ενοίκιο.