Με βήμα σημειωτόν η εφαρμογή του νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Με βήμα σημειωτόν η εφαρμογή του νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους καταναλωτές πετάνε το «μπαλάκι» για την πάταξη του λαθρεμπορίου τα συναρμόδια υπουργεία, καλώντας τους να «τιμωρήσουν» τα πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών, καθώς τα ίδια δεν δείχνουν να βιάζονται να εφαρμόσουν τον νόμο που προβλέπει πρόστιμα και αναστολή αδειών για τους παραβάτες.

Εφαρμογή του νόμου για την πάταξη του λαθρεμπορίου που η κυβέρνηση ψήφισε προ δύο ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Τσαβδάρης, θα σήμαινε το άμεσο κλείσιμο του 30% των πρατηρίων σε όλη την Επικράτεια, ποσοστό που δεν έχει εγκαταστήσει καν το σύστημα εισροών – εκροών και έναν επιπλέον αριθμό πρατηρίων που εμφανίζει απόκλιση εισροών – εκροών σε ποσοστό πάνω από 1,5%, βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ.

Δεν γνωρίζουν

Ομως τα συναρμόδια υπουργεία εμφανίζονται να μη γνωρίζουν ποια είναι τα πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα για να προβούν στις προβλεπόμενες από τον νόμο αυστηρές κυρώσεις, ενώ και από αυτά που στέλνουν στοιχεία και εμφανίζουν αποκλίσεις πέραν του προβλεπόμενου ποσοστού (1,5%), η αρμόδια Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών δεν κρίνει επαρκές το στοιχείο αυτό για την επιβολή προστίμων και κυρώσεων. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο γ.γ. κ. Τσαβδάρης, «τηλεπρόστιμα δεν μπορείς να επιβάλλεις. Θα πρέπει να προηγηθούν και φυσικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η παράβαση!».

Ελλείψει μιας συντονισμένης παρακολούθησης του μέτρου κατά τη σταδιακή, όπως προβλέφθηκε από τον νόμο, εφαρμογή του (Α΄ φάση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, Β΄ φάση στη Λάρισα, τη Μαγνησία, τα Ιωάννινα, την Αχαΐα και το Ηράκλειο και Γ΄ φάση στην υπόλοιπη χώρα) τα συναρμόδια υπουργεία ήρθαν αντιμέτωπα με μία εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση γι’ αυτό και καταφεύγουν σε μέτρα που δεν θα προκαλούσαν «σοκ» στην αγορά, όπως το να συρρικνωθεί μέσα σε λίγους μήνες κατά το 1/3 περίπου.

Η πρώτη φάση προέβλεπε εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι τις 27 Αυγούστου 2014.

Ενδεικτικό της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού είναι ότι για τα πρατήρια της πρώτης φάσης, μόλις πριν από τρεις μήνες, κατά δήλωση του κ. Τσαβδάρη, η ΓΓΠΣ έστειλε στις αρμόδιες για τον έλεγχο και την επιστολή προστίμων Περιφέρειες την πρώτη λίστα πρατηρίων που δεν απέστειλαν στοιχεία! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Τσαβδάρης, στις περιοχές της Α΄ και Β΄ φάσης σύστημα εισροών – εκροών έχουν εγκαταστήσει 2.323 πρατήρια. Από αυτά, τα 2.058 (88,6%) έχουν οριστικοποιήσει τις υποδομές τους και 1.366 πρατήρια (58,8%) αποστέλλουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ. Το 30,7% των πρατηρίων που έχει εγκαταστήσει και οριστικοποιήσει το σύστημα δεν αποστέλλει στοιχεία. Στο Ηράκλειο, το 71% των πρατηρίων που έχει εγκαταστήσει το σύστημα δεν αποστέλλει στοιχεία, στη Λάρισα το 62,8% και στη Μαγνησία το 49,6%.

Ποσοστά

Τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα λειτουργούντα πρατήρια, τον ακριβή αριθμό των οποίων δεν γνωρίζει η ΓΓΠΣ για να έχει μια συνολική εικόνα της ανταπόκρισης στο μέτρο. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τα πρατήρια της Γ΄ φάσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην των επτά περιοχών. Σε σύνολο περίπου 2.600 πρατηρίων εν λειτουργία, στο μητρώο της ΓΓΠΣ έχουν ενταχθεί μόλις τα 580 και από αυτά στοιχεία αποστέλλουν μόνο τα 150!

«Λευκή λίστα»

Στην κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση απαντάει με «λευκή λίστα» των 1.366 πρατηρίων που της αποστέλλουν στοιχεία που, όπως είπε ο κ. Τσαβδάρης, θα αναρτηθούν άμεσα στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων, προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποια πρατήρια έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο και ποια όχι.

Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Τσαβδάρης, δεν θα πρέπει να προμηθεύονται καύσιμα από πρατήρια που δεν αποστέλλουν στοιχεία γιατί τους κλέβουν. Η λίστα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα σταλεί στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, προκειμένου να σταματήσουν να προμηθεύουν καύσιμα στους πρατηριούχους που δεν αποστέλλουν στοιχεία. Παράλληλα, θα δοθεί στη διάθεση των καταναλωτών ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους ώστε να πληροφορούνται τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τον νόμο. Ο κ. Τσαβδάρης ανακοίνωσε επίσης εντατικοποίηση των ελέγχων από συνεργεία της φορολογικής διοίκησης.

Στο μεταξύ, ως «Πόντιος Πιλάτος» εμφανίστηκε χθες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την αναστολή των αδειών στα παραβατικά πρατήρια. Ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις τα πρατήρια που είναι καταχωρισμένα στο σύστημα TAXIS για να γίνουν οι έλεγχοι, καθώς και έγγραφο του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου με το οποίο ζητεί την άμεση επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες.

Ρυθμίσεις

Το υπουργείο, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού, προχώρησε σε όλες τις διοικητικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και «εναπόκεινται πλέον στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να ελέγξουν την εφαρμογή των νόμων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή