Tράπεζες: προστασία πρώτης κατοικίας για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες

Tράπεζες: προστασία πρώτης κατοικίας για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή τους να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι νομοθετικής προστασίας, υπογραμμίζουν οι τράπεζες. Αν γίνουν πλειστηριασμοί, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αυτοί θα αφορούν εμπορικά ακίνητα και στεγαστικά δάνεια μεγάλης αξίας.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πραγματοποίησης πλειστηριασμών στην εμπορική αξία ενός ακινήτου, οι τράπεζες σημειώνουν ότι η υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου συστήματος πλειστηριασμών θα συμβάλει να αποκατασταθούν τα συναλλακτικά ήθη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους αποκαλούμενους strategic defaulters οι οποίοι, ενώ είναι σε θέση, δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους κάνοντας χρήση νόμων που προορίζονται για την προστασία των οικονομικώς ασθενών. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χαμηλής αξίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε κοινωνική, αλλά ούτε οικονομική λογική. Ωστόσο, σημειώνουν ότι για στεγαστικά δάνεια μεγάλης αξίας, άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται, οι τράπεζες θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα πράξουν αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες πρέπει να προστατευθούν, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι άλλο θέμα είναι αυτό και άλλο να καλλιεργούνται ανεδαφικές προσδοκίες για μια οριζόντια ρύθμιση των στεγαστικών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στο 27,3% έναντι 3,6% που ήταν πριν από την κρίση (Δεκέμβριος 2007).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή