Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο

Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για την ανακοπή της πορείας ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει να διαγράφει η ελληνική οικονομία επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε πρόκειται για μικρομεσαίες είτε για μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Την ανησυχία αυτή εξέφρασαν χθες οι πρόεδροι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της τελευταίας, η οποία δείχνει παγίωση του «εμπορίου δύο ταχυτήτων», καθώς και φαινόμενα σημαντικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

«Το οικονομικό ρίσκο της χώρας παραμένει συνδεδεμένο με το πολιτικό ρίσκο. Και όσο αυτό συμβαίνει, η προσπάθεια να ορθοποδήσουμε, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την πραγματική οικονομία θα ανακόπτεται. Αντιλαμβανόμαστε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ομως η οικονομική ζωή μιας χώρας σε ύφεση μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αδιέξοδο όταν χάνονται ευκαιρίες και επικρατούν κομματικές προτεραιότητες», τόνισε χθες το βράδυ στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Θ. Φέσσας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ακόμη ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, στο μεσοδιάστημα μεταξύ του σχηματισμού νέας κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης εκ νέου με τους δανειστές, η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα ξαναζήσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

«Aς πράξουν οι βουλευτές ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα τους. Η ελληνική αγορά και η πραγματική οικονομία για πρώτη χρονιά το 2014 σταθεροποιείται. Η περιπέτεια που μπορεί να προκύψει με πρόωρες εκλογές μπορεί να ζημιώσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Β. Κορκίδης. Κατά την πρωινή εκδήλωση της παρουσίασης της έκθεσης, ο υπουργός Εργασίας είχε θέσει το δίλημμα στους πολίτες. «Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε το βάρος θα πέσει στους πολίτες. Ο κάθε πολίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις δικές του ευθύνες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Βρούτσης.

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο προσεχές μέλλον στο εμπόριο και συνολικά στο επιχειρείν το βέβαιο είναι ότι τα χρόνια της ύφεσης είχαν ως συνέπεια να παρουσιάζει το εμπόριο καθαρές απώλειες 208.000 θέσεων εργασίας το 2014 σε σύγκριση με το 2008 ή το 25% των θέσεων εργασίας που υπήρχαν έξι χρόνια πριν, με την απασχόληση να φτάνει στα επίπεδα του 1995. Για να αντιληφθεί κανείς τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας, αρκεί να αναλογισθεί ότι, ενώ κατά την περίοδο 1998-2008 η απασχόληση στο εμπόριο αυξανόταν κατά 3.780 θέσεις εργασίας το τρίμηνο, από το α΄ τρίμηνο του 2009 η απασχόληση μειώνεται κατά 11.140 θέσεις κάθε τρίμηνο.

Την ίδια ώρα παρατηρείται διπλασιασμός της μερικής απασχόλησης, η οποία από 4,51% επί της συνολικής απασχόλησης στο εμπόριο το 2008, το 2014 έφτασε να αποτελεί το 8,45%.

Στη φετινή έκθεση της ΕΣΕΕ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στο εμπόριο τις Κυριακές, απόρροια της απόφασης από πέρυσι το φθινόπωρο για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του έτους. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς, το 2014 καταγράφεται αύξηση του ποσοστού αυτών που εργάζονται τις Κυριακές στο 12,3% έναντι 9% το 2013. Την ίδια ώρα εμφανίζεται αύξηση του αριθμού των μισθωτών που εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί εάν η αύξηση του αριθμού των μισθωτών που εργάζονται τις Κυριακές είναι αποτέλεσμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ή πρόκειται για επέκταση του χρόνου εργασίας των ήδη εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή